Esmee Heebing is hartstikke blij dat ze zich ZomerOndernemer Achterhoek 2019 mag noemen. Foto: Miriam Szalata
Esmee Heebing is hartstikke blij dat ze zich ZomerOndernemer Achterhoek 2019 mag noemen. Foto: Miriam Szalata Foto:

Zevenaarse wint ZomerOndernemer Achterhoek

Aaltens duo maakt visa wildcard nog kans op landelijke finale

Door Miriam Szalata

ULFT - Zes weken lang bereidden jongeren zich voor op het ondernemerschap met als afsluiting donderdag een spannende kick-out: wie is ZomerOndernemer Achterhoek 2019? Die eer viel uiteindelijk te beurt aan de Zevenaarse Esmee Heebing.

In een inspirerende omgeving - het CIVON Smart Business Centre in Ulft - zetten de deelnemers aan ZomerOndernemer Achterhoek donderdag hun beste beentje voor. Ze presenteerden hun (toekomstige) bedrijf op een ondernemersmarkt, lieten zich uitgebreid bevragen door de driekoppige jury en sloten af met een pitch van één minuut voor publiek. "En dat is misschien wel het spannendste moment van deze dag'', aldus leidde Ivar van Asten, coördinator ZomerOndernemer en samen met Hans Zomer trainer/coach van de groep, die laatste podiumpresentatie in.
De meest uiteenlopende ideeën werden gepresenteerd. Zo ziet de ene jonge ondernemer toekomst in een eigen cateringbedrijf, een ander in een fitnessprogramma en een derde in het geven van bijlessen. Sommige jongeren bleken zich al te hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hetgeen betekent dat de start van hun bedrijf een feit is.
De passie en gedrevenheid spatten er bij de jongeren van af, waarmee ze het de jury, bestaande uit Toin de Ruiter (BonsenReuling), Stefan Kattenbeld (Rabobank) en Emmy Stelling (Vrouw&Essentie), knap moeilijk maakten. De juryleden beoordeelden de jongeren op tien onderdelen waaronder presentatie, pitch, vermarktbaarheid van hun idee, zichtbaarheid en financieel inzicht.
"Het ligt dicht bij elkaar'', concludeerde Van Asten vlak voordat de uitslag bekend werd. Uiteindelijk wees de jury Esmee Heebing uit Zevenaar aan als winnaar. Zij is al begonnen met haar bedrijf in design letters en illustratie. Esmee gaat als ZomerOndernemer Achterhoek regelrecht naar de landelijke finale op 9 oktober in Utrecht.

Wildcard
Mogelijk doen daar ook Aafke Haket en Julius Stronks een gooi naar de eerste prijs. Het jonge duo uit Aalten, dat bedrijven wil gaan adviseren op het gebied van energie en gezond leven, sleepte in Ulft een 'wildcard' in de wacht. Zij moeten eerst met twaalf deelnemers aan ZomerOndernemer in andere regio's strijden om de laatste vijf plaatsen in de landelijke finale.
Geen volgende ronde maar wel een eervolle vermelding was er voor Sietse Hulst uit 's-Heerenberg die voor zijn marketingadviesbedrijf het beste zijn administratie op orde had.

Handvatten
Daarmee eindigde ZomerOndernemer Achterhoek voor deze jongeren. Ze hebben handvatten gekregen om verder aan de slag te gaan. Zes weken geleden begonnen ze aan het programma met slechts een idee van wat ze willen. Gestart werd met een driedaagse training over de ins en outs van het ondernemerschap. Daarna brachten ze bedrijfsbezoeken aan onder meer Villa Ruimzicht, Regio8 en Flox Ondernemershuis. Ook volgden ze verschillende workshops en konden ze de hulp inschakelen van doorgewinterde ondernemers die zich als buddy hadden aangemeld. Ze kregen ook een klein startkapitaal in de vorm van vouchers en moesten een administratie bijhouden.
Ivar van Asten en Hans Zomer sloten tevreden deze tweede aflevering van ZomerOndernemer Achterhoek af. "Het was voor mij en Hans wederom een feestje", aldus Van Asten.

Het duo Aafke Haket en Julius Stronks is bezig met de pitch. Later blijkt dat ze een ‘wildcard’ in de wacht hebben gesleept. Foto: Miriam Szalata