Wessels overhandigde het eerste exemplaar aan gedeputeerde Drenth. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wessels overhandigde het eerste exemplaar aan gedeputeerde Drenth. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Boek 'Bezield erfgoed' ontstaan uit verbazing en ergernis

Zeven jaar gewerkt aan een overzicht van cultuurhistorisch waardevolle plekken

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Tijdens de opening van open monumentendagen in de Koppelkerk is het boek 'Bezield erfgoed' van Jos Wessels gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Cultuur en cultureel erfgoed behoren tot zijn taken. Gelderland is de provincie met de meeste natuur en het meeste cultureel erfgoed. Een deel daarvan laat het boek van Wessels zien. Drenth noemde het mooie toevoeging aan alles wat over de geschiedenis van Gelderland is geschreven.

'Vrijwel niemand weet ervan'
'Bezield erfgoed' geeft een overzicht van alle rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten in de gemeente Aalten. Daarnaast worden andere karakteristieke gebouwen en objecten, zoals bruggen, grensstenen, jachtpalen en enkele natuurgebieden beschreven. Het is tevens een boek over de namen van de straten en wegen in de gemeente, bestaande uit één stadje, twee dorpen en acht buurtschappen. "Achter elke bocht een gebouw. Achter elk gebouw een verhaal", zei Wessels. "Daardoor krijgt elk pand een eigen ziel. Vandaar de titel", zei Wessels. Het boek is ontstaan uit enige verbazing en enige ergernis. Eerst was het verbazing over zichzelf, want tijdens een wandeling door zijn eigen Bredevoort zag hij dat er vele monumenten waren, waarover hij weinig wist. Daarna ging hij op zoek naar meer informatie en kwam Wessels tot de ontdekking dat er van alle monumenten zogenaamde redengevende beschrijvingen zijn met volop informatie en achtergronden. "Maar vrijwel niemand weet ervan."

Populair-wetenschappelijk
De lichte verbazing en ergernis leidden er toe dat Wessels al die informatie toegankelijk wilde maken voor geïnteresseerde lezers. Hij gebruikte daarvoor niet alleen de redengevende beschrijvingen, maar verdiepte zich ook in andere publicaties over de geschiedenis van Aalten en bezocht enkele archieven. Zeven jaar is Wessels bezig geweest om alle verzamelde informatie op een leesbare wijze te presenteren in een boek. "Het is het eerste boek over geschiedenis dat over de hele gemeente gaat." Hij noemt het boek populairwetenschappelijk. Het is een term, die een beetje in onbruik is geraakt, maar ooit heel gewoon was. "Het bracht kinderen en jongeren in contact met allerlei onderwerpen. In tegenstelling tot wat wordt gedacht vinden zij het leuk om dingen te weten. Vaak wilden ze er daarna alles van weten." Het boek is 'populair', omdat het volgens Wessels boeiend en interessant geschreven is en weetjes en foto's bevat. Het boek is 'wetenschappelijk', omdat de informatie klopt. Die moest wel beknopt blijven. Daarom wordt met voetnoten en een literatuurlijst verwezen naar de bronnen van de informatie. Daarmee worden ook mensen gestimuleerd om verder te lezen.

Geen bezuiniging op kunst en cultuur
Jos Wessels is jarenlang 'schoolmeester' geweest. Dat is nog steeds te merken, want hij wil graag mensen van alles bijbrengen over het cultureel erfgoed van Aalten. Hij gebruikt daarvoor ook de oude term 'volksverheffing'. "Die is een beetje weg, maar er is niets mis mee." Daarom was en gaat hij op pad om lezingen met veel plaatjes te geven over zijn boek. Wessels hoopt dat veel mensen 'Bezield erfgoed' in de kast zetten, "en het er regelmatig uit halen en er in bladeren en lezen". Die kans is groot, want honderden mensen hebben voor verschijnen aangegeven het boek te willen kopen. Zij konden zaterdag het boek ophalen. Het boek is inmiddels ook te koop in verschillende boekwinkels. Voor gedupeerde Drenth was de presentatie aanleiding om de gemeente Aalten op te roepen om vooral geld te blijven investeren in cultureel erfgoed en er niet op te bezuinigen. Wethouder Ted Kok stelde hem gerust. "Daar hoeft u geen zorgen over te hebben. Aalten bezuinigt niet op kunst en cultuur."

Wessels presenteert zijn boek in een volle Koppelkerk. Foto: Frank Vinkenvleugel