Kunstlezing Niki de Saint Phalle

Kunstlezing Niki de Saint Phalle

BREDEVOORT - Wereldberoemd zijn de Nana's van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle aan wie Museum Beelden aan Zee volop aandacht besteedt dit najaar. Dat vraagt om een inleiding van Maria Driessen op het werk en de invloed van Niki de Saint-Phalle op 28 september in de Koppelkerk in Bredevoort.

Wie de naam Niki de Saint Phalle (1930-2002) hoort, zal vrijwel meteen denken aan de Nana's. De kleurrijke voluptueuze vrouwenfiguren met de kleine hoofden zijn oermoeders en matriarchen tegelijk. Hun nadrukkelijke aanwezigheid maakt hen ook tot een symbool van de strijd van vrouwen tegen ongelijkheid en onderdrukking. De Nana's werden vanaf het midden van de jaren zestig door Niki de Saint Phalle ontwikkeld in samenwerking met haar partner Jean Tinguely (1925-1991). Zijn materialenkennis en technische vaardigheden legden de basis voor de vormgeving van de Nana's.

Van 5 oktober tot en met 1 maart zal Museum Beelden aan Zee in Den Haag getransformeerd worden in Nana's aan Zee. Kunsthistorica Maria Driessen geeft op 28 september een lezing in de Koppelkerk over het leven en werk van Niki de Saint Phalle in de context van haar tijd.

De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op zaterdag 28 september, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree: tien euro; reserveren: www.koppelkerk.nl.