Doelpuntenmaker Fabian Mensah in actie tegen Spijkenisse. Foto: Cor Hinkamp fotografie Foto: Cor Hinkampinfo@hinkamp.com

AZSV wint ternauwernood van Spijkenisse

AALTEN - AZSV behaalde billenknijpend de winst op Spijkenisse. Bij rust leidde de formatie van Dave de Jong comfortabel met 3-0 en leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in een hele matige tweede helft van Aaltense zijde kwamen de gasten uit Spijkenisse terug tot 3-2. De roodwitten trokken de zege moeizaam over de streep en konden met drie punten in de pocket de kermis met een bezoek vereren.

Bij AZSV keerde Niek te Veluwe terug in het elftal. In de voorbereiding had de topscorer en speler van het vorige seizoen zijn duim gebroken na een botsing op de training met Jonathan Goosen. Een operatie was het gevolg en Te Veluwe leek maanden uit de roulatie, maar een brace en groen licht van de specialist waren voldoende om hem zaterdagmiddag weer in de basiself op te nemen. Hoewel hij constant door getraind had kon je wel zien dat Niek te Veluwe het wedstrijdritme miste, maar als aanjager op het middenveld was hij belangrijk bij de tweede overwinning van AZSV in dit seizoen.
Dat AZSV zou gaan winnen tegen het nog puntloze Spijkenisse leek in de aanvangsfase van het duel niet vanzelfsprekend. De gasten uit Zuid-Holland hadden het heft in handen en leken op voorsprong te komen. Geklungel in de AZSV-defensie leverde balverlies op bij Jonathan Goosen. Daan Bourgonje ging op Jasper te Kolste af, legde de bal breed op Stevie Soares, maar Michael Vaags kon op het laatste moment diens inzet blokken en Jonathan Goosen haalde de bal van de lijn. De Aaltense aanhang kon opgelucht doorademen en de roodwitten zochten zelf ook meer de aanval. Na een corner kreeg Sjoerd te Boekhorst de bal, maar zijn schot ging via een Spijkenisser been over het doel van Michael Termijn. Halverwege het eerste bedrijf kreeg AZSV de voorsprong in de schoot geworpen. Een foute pass van Felino Jardim bood Fabian Mensah een vrije doorgang naar doelman Termijn. Er werd de Doetinchemmer nauwelijks iets in de weg gelegd, zodat hij van een meter of 20 kon afdrukken, 1-0. Acht minuten later was er opnieuw een hoofdrol van Fabian Mensah. Jardell Kruidbos stuurde Mensah de diepte in, hij tikte de bal langs Michael Termijn die hem binnen de beruchte lijnen vloerde en scheidsrechter Wiersma uit Drachten alleen nog maar op de strafschopstip kon leggen. Kars Vierwind nam de verantwoordelijkheid en schoot onberispelijk raak, 2-0. Kort daarna dribbelde Kars Vierwind door de Spijkenisser achterhoede en zijn knal sprong via de onderkant van de lat weer uit het doel, maar assistent-scheidsrechter Erdogan wees meteen naar het midden en leidsman Wiersma nam dit signaal over. Daarmee kwam AZSV op een comfortabele, maar ook geflatteerde 3-0 voorsprong bij rust.

Trainer Peter Wubben van Spijkenisse wisselde in de pauze twee keer en bracht met Serginio van Axeldongen een ervaren aanvaller binnen de lijnen. De 33-jarige spits kwam terug van SC Feyenoord en liet zien nog steeds een neusje voor de goal te hebben. Ook Robert Michilsen kwam in de ploeg en ze kwamen voor aanvoerder Felino Jardim en William Darjij. De Spijkenissers wilden de desastreus verlopen eerste helft een andere wending geven en namen het initiatief stevig in handen. De formatie van Dave de Jong beperkte zich tot tegenhouden en kwamen er te weinig uit ondanks de ruimte die het ook kreeg. Een schot van Kars Vierwind kort na de pauze was lange tijd het enige wapenfeit van de Aaltenaren. Toen Spijkenisse plotseling op 3-1 kwam door Serginio van Axeldongen na balverlies van Jardell Kruidbos roken de Zuid-Hollanders bloed en gingen ze op jacht naar de aansluitingstreffer. Een kwartier later werd die koppend gescoord door Yassire Hamdani en met nog een kwartier inclusief blessuretijd op de klok werd het nog billenknijpen voor de thuisclub. Dave de Jong greep ook in en bracht Marciano van den Berg voor Jardell Kruidbos, die voor meer aanvallende dreiging moest gaan zorgen. In die slotfase kreeg Serginio van Axeldongen een goede kans, maar de voor Michael Vaags ingevallen Pepijn Lansbergen kon op het laatste moment zijn inzet blokken en Jasper te Kolste moest bij een diepe bal van Daan Bourgonje net voor Marvin van der Pluijm redding brengen. De laatste kans van de wedstrijd was voor Marciano van den Berg. De rappe aanvaller omzeilde de buitenspelval en ging alleen op Michael Termijn af, die hij met een stift trachtte te verschalken. De inzet van de Didammer werd echter de prooi voor de Spijkenisse-goalie en daarna floot scheidsrechter Wiersma voor het einde.
AZSV pakte ternauwernood drie punten die bij rust heel erg zeker leken. Daarmee klom de ploeg van Dave de Jong naar de zevende plek met één punt achterstand op de vier koplopers Sportlust'46, Rijnvogels, Jodan Boys en Capelle. Komende zaterdag gaat AZSV op bezoek bij DHSC in Utrecht, dat zijn thuiswedstrijden speelt op sportpark Wesley Sneijder, die de club ook financieel steunt. Ook de Utrechters, met veel oud-profs in de gelederen, hebben tot nu toe zes punten behaald.