De deelnemers aan de First Lego League bij Royaal Spelen. Foto: PR
De deelnemers aan de First Lego League bij Royaal Spelen. Foto: PR Foto:

Kids in de weer met First Lego League

AALTEN - Elke donderdagmiddag komt een groepje kinderen samen om bezig te gaan met de First Lego League. Bij Royaal Spelen worden de kinderen geholpen met het bouwen van een robot en het programmeren hiervan. Daarnaast leren zij op deze middagen goed samen te werken en doen ze onderzoek.

Door Kristel te Bokkel

De First Lego League is een programma waarbij kinderen van negen tot en met veertien jaar aan de slag gaan met het bouwen en programmeren van een robot. Zij gaan in een team aan de slag met verschillende opdrachten. Daarnaast doen ze een onderzoek dat past bij het thema. Dit jaar is het thema 'City Shaper'. De resultaten van het onderzoek presenteren zij aan het eind van het traject tijdens de finale. "De finale is aan het eind van het jaar. We zijn nu net van start gegaan met een klein groepje kinderen en hebben een begin gemaakt aan de First Lego League," aldus Bart van den Broek, van Royaal Spelen.

Tijdens de donderdagmiddagen bij Royaal Spelen wordt er van 14:30 tot 16:00 uur gewerkt aan het bouwen van een robot en het programmeren daarvan. Met diezelfde robot gaan zij tijdens de finale wedstrijden spelen en voeren zij opdrachten uit. "Kinderen leren zelf de robot te programmeren en ook te bouwen. Zij gaan ook als team bekijken wat handig is en wat de robot nodig heeft om de opdrachten te kunnen uitvoeren."

Uiteindelijk is de robotwedstrijd niet het belangrijkste van de First Lego League volgens van den Broek. "Bij First Lego League draait het om veel meer dan alleen het programmeren. Kinderen leren onderzoeken, maar ook de Core Values, normen en waarden als het ware. Ze leren bijvoorbeeld dat het helpen van een ander de basis is van teamwork."
De resultaten van het onderzoek dat de kinderen doen worden tijdens de finale gepresenteerd. "Dat was vorig jaar wel bijzonder om te zien. Onze groep stapte samen het podium op en de jury kon iedereen vragen stellen. Ieder kind uit ons team kon antwoord geven, ze wisten allemaal waar het over ging. En dat was niet bij elk team het geval."

Op het moment bestaat de groep uit een stuk of zes kinderen die mee doen aan de First Lego Legue. "Het zou mooi zijn als er nog een aantal kinderen willen aansluiten." Kinderen kunnen gratis deelnemen.

Kinderen in de weer bij Royaal Spelen. Foto: PR