Afbeelding

Marleen met Gavin op pad in Amsterdam

Hoe gaat het nou met je? Kun je weer settelen? Of is je koffer alweer gepakt? Deze vraag wordt nog altijd bijna dagelijks aan me gesteld, terwijl ik toch alweer vier maanden terug ben.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Één ding heb ik in ieder geval besloten: het constant onderweg zijn maakt me niet op lange termijn gelukkig dus blijf ik in Nederland. Jaja, het grote woord is eruit. Het geeft me rust dat ik deze beslissing heb genomen, maar er is één ding wat ik moeilijk blijf vinden: de verbinding met mensen om me heen. Op reis ontmoette ik constant bijzondere mensen. Daarom breng ik nog steeds de wereld bij me thuis. En afgelopen weekend was dat Gavin uit Adelaide.

We spreken af in Amsterdam, want tja, daar heeft hij vele wilde verhalen over gehoord. Als een echte toerist stappen we in een bootje en ontdekken Amsterdam vanaf het water.

Lopend door de smalle straten, wandelt Gavin ineens een winkel binnen die oude antieke slingerklokken verkoopt. Ineens zie ik onze hoofdstad door de ogen van een buitenlander en kom je op totaal andere plekken terecht.

In de avond loopt hij geschokt door het Red Light District. Zelfs ik voel me een beetje geïntimideerd door het aantal Engelse dronken mannen die voor de ramen staren.
Gavin geeft eerlijk toe dat hij zich met zijn Indiase looks niet heel erg Australisch voelt. Geboren in Dubai, opgegroeid in India en als kind verhuisd naar Australië, is het begrip thuis voor hem lastig. Ik hoor hoe hij naar de woorden zoekt als ik vraag waar hij zich thuis voelt. Amsterdam vindt hij in ieder geval fantastisch. 's Avonds gaan we namelijk richting de kroeg en raken we in gesprek met Duitsers, Schotten en Fransen. Dat mis ik soms in de Achterhoek, want daar in de kroeg, ben ik ineens weer op reis en raak ik geïnspireerd door verschillende culturen.
Na twee dagen vliegt Gavin alweer door, maar ooit wil hij terugkomen, want mijn verhalen over de Achterhoek maken hem toch wel erg nieuwsgierig.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding