'Mijn druppel op de gloeiende plaat'

AALTEN/ BREDEVOORT - Als iedereen met de verwonderde blik van kinderen naar de wereld zouden kijken, zou die er heel anders uitzien. Dat is de kern van het nieuwe boek 'Mijn druppel op de gloeiende plaat' van Coby Goederond. Het boek is genomineerd voor de Trouw Duurzame Top 100. Tijdens de officiële boekpresentatie op vrijdag 4 oktober in de Koppelkerk zal Jan Terlouw aanwezig zijn om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Coby Goederond is als moeder, oma en pedagoog vaak in de gelegenheid om mee te kijken door de ogen van kinderen. Wat zij ziet is optimisme, onbevangenheid, (eigen)wijsheid en vooral verwondering. Men kan hiervan leren, waardoor men met een frisse blik anders naar de wereld kan gaan kijken. Men lijkt zich steeds minder verbonden voelen met het geheel waar iedereen onderdeel van is. "Hierdoor maken we korte termijn-keuzes die haaks staan op het welzijn van onszelf en de wereld. Vervreemding beneemt ons de heldere kijk om te kijken naar wat we aan het doen zijn." Coby introduceert een nieuwe kijk, waarbij men de verloren gewaande kwaliteiten van kinderen opnieuw een plaats geeft in het bestaan. "De manier waarop je naar de wereld kijkt, maakt uit wát je ziet en hoe je hiernaar handelt."

Het optimisme van kinderen is aanstekelijk. Het boek beschrijft dit optimisme, niet als een vlucht uit de realiteit, maar als kracht. "We hoeven ons niet alleen maar machteloos te voelen en de zorg van de wereld aan anderen over te laten." De auteur heeft het idee opgevat om het boek door te geven wanneer het uitgelezen is. Dat past mooi bij de inhoud van het boek. Daarom is ruimte gemaakt om er iets in te schrijven aan degene aan wie men het doorgeeft: een wens, een leuke gedachte of de reden waarom speciaal deze persoon het boek krijgt. Coby heeft jarenlange ervaring als begeleidend pedagoog van pedagogisch medewerkers en in het geven van trainingen, workshops en lezingen. Dit is inmiddels het derde boek van haar hand.

De Koppelkerk zal open zijn vanaf 19.00 uur, het zal gaan beginnen om 19.30 uur. De entree is gratis, maar reserveren via de website is gewenst.


www.koppelkerk.nl