Wethouder Ted Kok is positief over de begroting. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Ted Kok is positief over de begroting. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Ondanks tegenvallende bijdrage Rijk nauwelijks extra kosten voor bewoners

'Wij mogen de problemen van Rijksoverheid oplossen'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Wethouder Ted Kok van financiën is positief over de begroting. Er moet de komende jaren weliswaar bezuinigd worden, maar het is gelukt om de begroting voor 2020 en de meerjarenbegroting voor de drie jaren erna structureel sluitend te krijgen. Geen rode cijfers voor de gemeente Aalten. De omvang van de bezuinigingen is te overzien en de woonlasten voor de bewoners stijgen nauwelijks. "We hebben de laagste lasten en dat zal voorlopig nog wel zo blijven", zegt wethouder Kok.

Minder geld voor de WMO
De bezuinigingen, die wethouder Kok liever ombuigingen noemt, zijn nodig vanwege een aantal tegenvallers. Al eerder dit jaar was duidelijk dat de kosten voor de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stijgen en dat daardoor tekorten ontstaan. Het bedrag dat de Rijksoverheid hiervoor beschikbaar stelt is niet voldoende, ook al heeft het kabinet al extra geld uitgetrokken voor de jeugdzorg. De tekorten kunnen niet meer opgevangen worden uit de reserves voor het sociaal domein. Daarom zal er in 2020 385.000 minder uitgegeven worden aan de WMO en in d e jaren daarna zelfs 750.000 euro. In totaal wordt er momenteel voor het sociaal domein bijna zeven miljoen uitgegeven. "We hebben nog niet gezegd op welke manier", zegt Kok. "Daarover gaan we eerst overleggen met de instellingen en met de participatieplatforms, waarin inwoners zijn vertegenwoordigd", vult wethouder Joop Wikkerink aan. Toch worden er in de begroting al enkele bezuinigingsmogelijkheden aangegeven, zoals "wasvoorziening, begeleiding, glasbewassing en vermindering van uren huishoudelijke hulp".

Den Haag geeft te weinig geld uit
Op de jeugdzorg zal eveneens moeten worden bezuinigd. "We willen onderzoeken of het met minder kan", zegt Kok. Voor 2020 is er 50.000 minder beschikbaar. Het bedrag loopt op tot 300.000 in 2023. Samen met uitvoerders en beschikkers wordt dit ingevuld. Gedacht wordt aan het versterken van de preventie, waardoor minder kinderen hoeven te worden doorverwezen naar de gespecialiseerde zorg. De grootste tegenvaller is het bedrag dat de gemeente Aalten uit het gemeentefonds krijgt. In 2020 wordt er ruim een miljoen minder ontvangen. "Het probleem wordt door het Rijk veroorzaakt en dat mogen wij oplossen", zegt wethouder Kok. De uitkering is namelijk gerelateerd aan de uitgaven van het rijk. "Ik verwacht volgend jaar een nieuwe tegenvaller en daar hebben wij heel veel last van." In Den Haag slagen ze er niet in om voldoende geld voor allerlei beleidsterreinen uit te geven, terwijl dat wel gereserveerd is. Gevolg is dat de gemeenten dan automatisch minder krijgen, terwijl die al kampen met tekorten.

Meevallers en nieuw beleid
Er zijn ook meevallers. Omdat de regelgeving voor asbestsanering is veranderd hoeft hiervoor geen 200.000 euro meer te worden gereserveerd. Wel blijft er een bedrag van 50.000 euro staan voor sloop van schuren en voor regionale projecten. Ook betreffende de bouwleges is er een meevaller van drie ton euro voor 2020. Voor de begraafplaatsen is een hogere bijdrage voor de grafrechten ingeboekt en de toeristenbelasting wordt verhoogd. Daarnaast zijn er kleine bezuinigingen op allerlei begrotingsposten, zoals het carillon in Dinxperlo en het budget van de gemeenteraad. In beperkte mate is er nieuw beleid. Er wordt extra geld voor de aanpak van enkele wegen uitgegeven. Omdat het aantal aanvragen voor zorg structureel stijgt, wordt voor de behandeling ervan extra personeel opgenomen. Voor de technieklokalen wordt structureel 5000 euro extra uitgegeven.

Gemiddeld gezin betaalt zeven euro extra
De financiële gevolgen van het raadsprogramma en het uitvoeringsprogramma, dat daarvan een vertaling was, zijn onverminderd opgenomen in de begroting en de meerjarenbegroting. Ondanks de tegenvallers en de ombuigingen, die daardoor noodzakelijk werden, kostte het geen grote hoofdbrekens om de begroting samen te stellen. "We waren er al voor de zomer uit", zegt burgemeester Anton Stapelkamp. Voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden stijgt de onroerende zaakbelasting met vier euro. De afvalstoffenheffing blijft gelijk en de rioolheffing stijgt met drie euro. Een gemiddeld gezin gaat in 2020 531 euro betalen. "Zeven euro extra voor al dat moois waarvoor de gemeente zorgt", zegt wethouder Kok.