Het album is overhandigd aan burgemeester Stapelkamp. Foto: Henk Heinen
Het album is overhandigd aan burgemeester Stapelkamp. Foto: Henk Heinen Foto:

Burgemeester krijgt eerste verzamel-

album over geschiedenis gemeente

'De plaatjes kunnen vanaf nu worden ingeplakt'

door Bernhard Harfsterkamp

Aalten – De afgelopen weken hebben de klanten van de Albert Heijn in Aalten stempels kunnen verzamelen voor het boek "Vervlogen tijden in beeld gebracht". Wie vier stempels op de stempelkaart heeft staan kan het album gratis afhalen. Het boek over de geschiedenis van Aalten, Bredevoort en Dinxperlo is echter nog niet compleet. Vanaf 30 september krijgt iedereen bij de boodschappen, de afbeeldingen die in het verzamelalbum geplakt moeten worden. Burgemeester Anton Stapelkamp kreeg afgelopen zaterdag het eerste exemplaar uit handen van Marcel Elting, die sinds kort supermarktmanager is in Aalten. De burgemeester hoeft de plaatjes niet meer zelf te verzamelen. Die hebben de medewerkers van de Albert Heijn al voor hem ingeplakt.

Hulde aan makers Gerard te Hennepe en Leo van der Linde

"Ik ben ontzettend trots dat ik dit mooie boek mag overhandigen", zei Marcel Elting. De teksten voor het boek zijn geschreven door Leo van der Linde, die uit zijn verzameling de oude ansichten en foto's aanleverde, die in de komende maanden verzameld en ingeplakt kunnen worden. De vormgeving is gedaan door Gerard te Hennepe. "Zij hebben er veel aan gedaan. Ze zijn er dag en nacht mee bezig geweest." Ook zij kregen een exemplaar, waarin de plaatjes waren ingeplakt.

Het was voor het eerst dat zij het eindresultaat onder ogen kregen. "Het ziet er toch anders uit dan het proefexemplaar achter de computer", zei Te Hennepe. Verzamelalbums met plaatjes zijn niet nieuw, maar die met historische plaatjes komen niet vaak voor. "Mensen halen graag herinneringen op", zei Elting, "Met de historische afbeeldingen uit dit boek gaan die herinneringen aan vroeger weer echt leven."

Burgemeester Anton Stapelkamp noemde "Vervlogen tijden in beeld gebracht" een "erg leuk idee". "Je ziet wel vaker plaatsjesalbums, maar niet over de lokale geschiedenis. Twee weken geleden werden we al verwend met het boek "Bezield erfgoed" en nu is deze er. Geschiedenis verkoopt. Hoeveel foto's heeft Leo van der Linde nog? Er kan toch zeker een tweede verzamelalbum uit zijn collectie samengesteld worden? Zeer bedankt. Ik zal het met plezier lezen en kijken." Elting voegde toe, dat hij het "echt een heel tof boek vindt. Er staan mooie teksten in. Ik heb veel geleerd over Aalten."

Terwijl het eerste volledige boek werd overhandigd, stonden de eerste klanten al klaar om het verzamelboek op te halen. Elting heeft de indruk dat er veel voor gespaard is. Er zijn genoeg exemplaren gedrukt. "We komen er zeker nog op terug. In november organiseren we ook nog een ruilmiddag."