Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Hans te Lindert
Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Hans te Lindert Foto: Foto:

Oplossing zoekplaatje: Patrimoniumstraat Aalten

Oplossing zoekplaatje: Patrimoniumstraat Aalten

AALTEN - Het zoekplaatje betrof een foto van een woning aan de Patrimoniumstraat Aalten, waarop enkele reacties binnenkwamen.

De naam Patrimoniumstraat heeft te maken met de stichting van een protestants-christelijke werkliedenvereniging. Het ging uit van de Gereformeerde kerk. De vakbond kwam tot stand in 1893 en koos de naam: Patrimonium ('Vaderlijk erfdeel'). In die tijd was er grote zorg om voldoende en geschikte arbeidswoningen te bouwen. Patrimonium nam de taak op zich om woningen te bouwen aan de naar hem genoemde straat. De eerste woningen werden omstreeks 1900 gebouwd. Later verrees er in Aalten een verenigingsgebouw aan de Hofstraat Aalten met de naam Patrimonium.
Hans te Lindert: "Deze woning was het mooiste huis waarin we woonden. We hebben het gekocht in december 2001 van de erven Wentink en na een grondige verbouwing betrokken in oktober 2002. We hebben er twaalf jaar met veel plezier gewoond; getrouwd, drie kinderen gekregen. In 2014 is de woning verkocht aan Annefleur en Jelle. Op de foto zien we de familie Prins. Dat zal omstreeks 1925 zijn geweest. Mij is niet bekend of dit de eerste bewoners waren. Het huis is gebouwd in 1903. Prins werkte bij de post. De derde dochter, Louise Prins, leerde in 1943 de Rotterdamse onderduiker Anton Stapelkamp kennen. Ze trouwden in 1956 en verhuisden naar Schiedam en Dieren. Ze hadden geen kinderen, daarom werd onze burgemeester naar deze broer van zijn vader vernoemd. It's a small world!" Henny Navis: "We hebben in het rechtse deel van dit dubbele huis gewoond van 1983 tot 1987, daarna velen na ons, met diverse verbouwingen. We hebben mooie herinneringen aan deze plek." Sandra Tolkamp: "We hebben met veel plezier naast de familie Te Lindert gewoond, eerst naast tante Wentink, daarna naast Hans en Janneke."