Beestman, een historische boerderij op de Haart. Foto: Roel Walta
Beestman, een historische boerderij op de Haart. Foto: Roel Walta Foto:

Voldoende animo voor historische boerderijenstichting Achterhoek

AALTEN – Op 21 juni werd er in de monumentale boerderij Keunenhuis in 't Woold een mini-congres gehouden over historische boerderijen in de Achterhoek. Het initiatief voor de bijeenkomst was genomen door Jolanda Kemma, de coördinator van LEADER Achterhoek. Bij LEADER kunnen projecten ingediend worden, die bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid. "Het mini-congres was de start", zegt Gert-Jan te Gronde. "We wilden nagaan of er belangstelling is voor de oprichting van een historische boerderijenstichting Achterhoek. Dat bleek zo te zijn."

Door Bernhard Harfsterkamp

Het Keunenhuis was een passende locatie om na te gaan of er animo voor de stichting was. Het is immers een rijksmonument, dat mede door een bijdrage van LEADER Achterhoek een nieuwe bestemming heeft gekregen. Sinds de afgelopen zomer kan iedereen daar terecht in de Culinaire proeftuin van Nel Schellekens. Te Gronde is samen met twee anderen inmiddels bezig de oprichting van de stichting voor te bereiden. "Overal in Nederland zijn historische boerderijenstichtingen, maar in de Achterhoek nog niet." De stichting zal zich richten op boerderijen, die tot 1965 gebouwd zijn. Daarbij gaat het om de hoofdgebouw en bijgebouwen, het erf en veldobjecten, gebouwtjes op de landerijen. "Doel van de stichting zal zijn om oude boerderijen te behouden en daarbij te helpen. Het hoeft geen monument te zijn, maar de boerderij moet wel karakteristiek zijn."

Eigenaren bewust maken
De nieuwe stichting wil kennis over het behoud van historische boerderijen delen. "We willen meedenken over hoe een boerderij een nieuwe functie kan krijgen, wanneer die niet meer wordt gebruikt voor de landbouw", zegt Te Gronde. "We kunnen subsidieaanvragen bundelen en een gezamenlijke aanvraag doen." De stichting wil eigenaren bewust maken van de waarde van een boerderij met erf met bijgebouwen, zodat die behouden blijft. "We richten ons op de zeven LEADER-gemeenten in de Achterhoek: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. We hebben nu drie mensen die voorlopig het bestuur zijn. Die komen alle drie uit de Oost-Achterhoek. Graag hebben we er ook nog iemand uit de West-Achterhoek bij.

Na inventariseren oprichten
"We zijn nu in kaart aan het brengen waarover we het precies hebben. Hoeveel historische boerderijen zijn er in de zeven Achterhoekse gemeenten? Hoe is de bouwkundige staat van die boerderijen? Welke zijn al gerestaureerd en hebben een andere functie gekregen?" Dat leidt tot een plan van aanpak, dat eerst met LEADER Achterhoek en de gemeenten zal worden besproken. Daarna kan de stichting worden opgericht. Te Gronde en de twee anderen krijgen ondersteuning van Agrarisch Erfgoed Nederland, de overkoepelende organisatie van de regionale en provinciale boerderijstichtingen. Ook zijn er contacten met het Gelders Genootschap, dat veel expertise heeft over alles wat met monumenten en karakteristieke gebouwen heeft te maken. "Het ziet er allemaal goed uit", zegt Te Gronde. Er is ook ondersteuning vanuit de zeven gemeenten, die financieel zullen bijdragen aan de oprichtingskosten. "De historische boerderijenstichting zal zeker meerwaarde hebben. Ook op gebied van de verduurzaming van oude boerderijen."