Afbeelding
Foto:

Voorlopig geen aanpassingen bij oversteekplaatsen N318

AALTEN - In juni werd er door bewoners van de Berkenhovestraat en omgeving een burgerinitiatief ingediend voor de aanleg van een fietsbrug over de N318, de provinciale weg die ten oosten van Aalten loopt. Deze brug zou de Berkenhovestraat met de Romienendiek moeten verbinden en de huidige oversteek moeten vervangen. De oversteek wordt als te onveilig ervaren. Burgemeester en wethouders adviseerden de gemeenteraad het initiatief niet te steunen.

Door Bernhard Harfsterkamp

In de gemeenteraadsvergadering van 17 september stemden de gemeenteraadsleden hiermee in, al vroegen ze B en W een aantal aandachtspunten met de provincie te bespreken. Op 27 september vond er een dodelijk ongeluk plaats, waarna de gemeente in gesprek ging met de beheerder van de weg. Dit leidt nog niet tot aanpassingen. Afgesproken is dat de gemeente eerst verder gaat met uitwerking van een vrij liggend fietspad langs de weg.
Op 9 oktober is er een 'constructief overleg' met de provincie over de N318 geweest. Hier zijn de wens van de gemeenteraad om een vrij liggend fietspad te realiseren en de veiligheid van de oversteekplaatsen te verbeteren besproken. Het recente ongeluk is geen reden voor de provincie om de oversteek bij de Berkenhovestraat of andere oversteken in de weg nu al aan te passen. Het volledig afsluiten van de oversteek, waar het ongeluk plaats vond, wordt niet als 'een wenselijke maatregel' beschouwd. Het achterliggende gebied wordt daardoor voor fietsers en voetgangers moeilijker bereikbaar. Een tunnel vindt de provincie daar niet wenselijk. B en W had al geconstateerd dat een brug er eveneens niet haalbaar is.
De provincie is wel bereid nog eens te kijken naar de veiligheid van de verschillende oversteekplaatsen in de N318 na de verdere uitwerking van het vrij liggend fietspad langs de weg. Fietspaden langs de provinciale weg liggen er komend vanaf Bredevoort tot aan het begin van de bebouwde kom van Aalten. Daarna moet de fietser door Aalten heen kronkelen, om na de laatste rotonde richting Varsseveld weer op een fietspad terecht te komen. De wens is dat er overal langs de N318 een vrij liggend fietspad komt. De gemeente Aalten moet daarvoor het voortouw nemen.