Het historische interieur van een boerderij. Foto: PR
Het historische interieur van een boerderij. Foto: PR Foto:

Eigenaren bewust van en enthousiast voor waarde historische interieurs maken

Informatieavond in het Nationaal Onderduik-museum

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In de gemeente Aalten zijn er vele gemeentelijk- en rijksmonumenten. Deze gebouwen zijn beschermd vanwege de karakteristieke historische kenmerken die geheel of gedeeltelijk goed bewaard zijn gebleven. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan het binnenhuis en het interieur. Daarnaast zijn er vele panden, die er aan de buitenkant niet al te bijzonder uitzien. Toch kunnen delen van zo'n gebouw al heel oud zijn en zijn er binnenin vaak elementen aanwezig, die het behouden waard zijn. Bewoners die denken dat ze in hun huis een waardevol historisch interieur hebben of elementen daarvan, kunnen zich op woensdag 30 oktober nader laten informeren in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten tussen 20.00 en 22.00 uur.

Het vanzelfsprekende kan waardevol zijn
In de Commissie Cultureel Erfgoed van de gemeente Aalten vroeg enkele jaren geleden commissielid Hans de Graaf al aandacht voor bijzondere interieurelementen in gebouwen. Dat kunnen bijvoorbeeld mooie plavuizen, fraai beschilderde wandtegeltjes en bijzondere deuren en ramen zijn. Bewoners hebben niet altijd besef van de waarde ervan. Ze zijn er al jaren aan gewend en daarom verdwijnen die elementen vaak niet. Hun aanwezigheid is vanzelfsprekend. Toch kan dat wel gebeuren bij een verbouwing. De vraag van De Graaf leidde tot een gezamenlijk project van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. In andere gemeenten werden al eerder soortgelijke projecten uitgevoerd. Deze gemeenten trekken vaker samen op, als het om het behoud van het cultureel erfgoed gaat. Het project wordt uitgevoerd door het Gelders Genootschap. Doel is niet om een lijst van te beschermen interieurs en de bijbehorende elementen samen te stellen of om eigenaren te beperken, maar om die eigenaren bewust en enthousiast te maken van de waarde ervan.

Niet alleen hoogvliegers
Wel wil het Gelders Genootschap een overzicht krijgen van de diversiteit en rijkdom aan historische interieurs en losse elementen die in de panden aanwezig zijn. Dit zal nieuwe informatie opleveren over wat kenmerkend is voor Aalten en omgeving. "Het interieur vertelt ons over de bewoners- en gebruiksgeschiedenis van een pand en is daarmee een belangrijke bron van informatie" vertelt projectleider Marlieke Damstra. "Daarom onderzoeken we niet alleen interieurs van woonhuizen, maar ook die van agrarische, religieuze en industriële gebouwen. Zo zijn we bijvoorbeeld op zoek naar schouwen en inbouwkasten, vloeren, wandafwerkingen en plafonds. Het gaat ons beslist niet alleen om hoogvliegers of puntgave voorbeelden zoals het Keunenhuis in Winterswijk, de oude slagerij in Aalten of het oude stationsgebouw van Groenlo, maar juist ook om voorbeelden waar slechts enkele interieurelementen bewaard zijn gebleven."

De informatieavond op 30 oktober vindt plaats in het Marktcafé van het Nationaal Onderduikmuseum, Markt 12-16 in Aalten. Het programma start om 20.00 uur. Na een informatieve inleiding is het de bedoeling om in gesprek te gaan met de bewoners met rondetafelgesprekken. Aanmelden kan via m.damstra@geldersgenootschap.nl .