Afbeelding
Foto:

Gemeente in verzet tegen afwijzing bedrijventerrein Westrand

Afval-verwerkings-bedrijf Aalbers kan nog niet verhuizen naar nieuwe plek

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op 11 september heeft de Raad van State het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Westrand Aalten gedeeltelijk vernietigd. Naar dit terrein zou het afvalverwerkingsbedrijf Aalbers en zoon verhuizen. Na jarenlang praten nam de gemeenteraad hierover op 22 mei 2018 een positief besluit. De Raad van State heeft de bestemmingen 'groen' en 'bedrijventerrein' vernietigd. Er kan geen hoger beroep worden aangetekend tegen het besluit. Wel kunnen de gemeente en andere belanghebbenden 'verzet doen' en dan aangeven waarom ze het niet eens zijn met het besluit.

Niet alleen op papier realiseren
De vernietiging komt voort uit de uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van 29 mei 2019, waarover inmiddels veel beroering is ontstaan. In de PAS wordt geregeld dat landbouwbedrijven kunnen uitbreiden, wanneer zij de uitstoot van ammoniak verminderen. Daarnaast werden in de PAS afspraken gemaakt over natuurcompensatie. De maatregelen hoefden niet meteen uitgevoerd te worden. Een plan hiervoor was voldoende om vergunningen af te geven. De Raad van State vond dit een verkeerde handelswijze. Uitbreiding van landbouwbedrijven en van andere bedrijven, aanleg van wegen en bouwprojecten zijn daarna bijna overal stil komen te liggen. Eerst moet er nieuwe regelgeving komen, waarbij uitgangspunt is dat reductie van stikstofverbindingen (ammoniak en stikstofoxiden) en de natuurcompensatie niet alleen op papier worden gerealiseerd.

Besluit zonder behandeling van de bezwaren
Ook het afvalverwerkingsbedrijf is nu de 'dupe' geworden van wat kortweg de laatste maanden wordt aangeduid als de 'stikstofuitspraak'. Aanleiding voor de uitspraak over het bedrijventerrein aan de Westrand waren bezwaren die tegen het bestemmingsplan waren aangetekend. Deze zijn echter niet inhoudelijk behandeld en beoordeeld op 11 september. De uitspraak van de Raad van State is tot stand gekomen na een 'vereenvoudigde behandeling'. Er wordt dan geen zitting gehouden, waarin de belanghebbenden toelichting kunnen geven. Dit is alleen mogelijk als er 'in redelijkheid geen twijfel is' over de beslissing. Of dit zo is vraagt de gemeente, die hierover heeft overlegd met de afvalverwerker, zich af.

Hopen op heroverweging
Daarom maakt de gemeente gebruik van de mogelijkheid om 'verzet te doen'. Daarbij kunnen argumenten naar voren worden gebracht, die bij een normale behandeling ook besproken hadden kunnen worden. Als deze argumenten twijfel oproepen over het besluit van de Raad van State, moet de verzetsrechter daarmee rekening houden.

Als deze rechter de gemeente gelijk geeft, zal er nog wel een herstelbesluit moeten worden genomen, waarin concreet wordt aangegeven hoe de vermindering van uitstoot van stikstofverbindingen wordt uitgevoerd. Deze 'nieuwe passende herbeoordeling' kan volgens de Raad van State mogelijk leiden 'tot heroverweging of aanpassing van de thans voorliggende besluiten'.

Afwijzing plannen is het gevolg van het 'stikstofbesluit'

De gemeente hoopt dat het 'verzet' er toe leidt dat er een heroverweging kan komen. Is dat niet zo, dan moet de gehele procedure voor het bestemmingsplan Westrand opnieuw gedaan worden. Dat kan overigens ook gebeuren als de bezwaren die nog niet inhoudelijk zijn behandeld, later alsnog inhoudelijk worden beoordeeld.