Geld lenen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geld lenen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Gemeenteraad stemt in met lening Toekomst bestendig wonen

Voorlopig ruim 1,6 miljoen euro beschikbaar

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De gemeenteraad stemde op dinsdag 15 oktober in met de lening Toekomstbestendig Wonen. Met deze lening kunnen inwoners zowel maatregelen financieren om hun woning energiezuiniger te maken als aanpassingen, die het mogelijk maken om langer te blijven wonen. De gemeente kan beginnen met een budget van ruim 1.600.000 euro. De helft wordt bijgedragen door provincie Gelderland. In de raad werd nog wel een motie aangenomen om te onderzoeken of er aanvullende regelingen mogelijk zijn om lage inkomensgroepen te ondersteunen bij deelname. Gevraagd werd om in dat onderzoek ook de mogelijkheden voor huurders mee te nemen.

Extra geld als het nodig is
De lening Toekomstbestendig lenen komt in de plaats van drie oudere leningen, de duurzaamheidsrekening, de blijverslening en de starterslening. Daarvoor was nog ruim acht ton euro ter beschikking. Hoewel het leningen zijn en er dus geld terug vloeit naar de gemeente, is de verwachting dat er vanaf 2020 elk jaar 250.000 euro extra nodig is. Wethouder Ted Kok zegde ook toe, dat als de belangstelling voor de lening hoger is dan verwacht, de gemeente bereid is om extra geld in de leningpot te stoppen. "Van de provincie verwacht ik dan hetzelfde." Over de verordening die bij de lening hoort werden door alle raadsfracties alleen maar lovende woorden gesproken. Wel diende Bert Weevers van de Progressieve Partij mede namens D66, CDA en HMV een motie in om een aanvullende regeling voor lage inkomens te vragen, zodat zij ook kunnen profiteren van de lening. De subsidieregeling gaat namelijk uit van een minimum leenbedrag van 2500 euro. Dat kan volgens de indieners van de motie voor huishoudens met lage inkomens een belemmering zijn.

Niet voor pelletkachels
In de motie werd ook gevraagd naar de mogelijkheden voor huurders te kijken. Wethouder Kok zag hier toch vooral een taak voor de verhuurder zelf. Toch was hij bereid het gevraagde onderzoek uit te voeren. Bij de verordening hoort een lijst van maatregelen, die voor een lening in aanmerking komen. Bert Weevers vroeg met een andere motie daaruit de lening voor een pelletkachel en de hoog rendements houtkachel te schrappen. Hij wees op de luchtverontreiniging en de fijnstof die het verbranden van hout veroorzaakt en dat het kabinet heeft besloten vanaf 2020 de subsidie hiervoor te schrappen. Het CDA en HMV waren het hier niet mee eens en zagen de nadelen van houtverbranding niet. Wethouder Kok vond zichzelf niet de juiste persoon om hierover uitsluitsel te geven. Hij benaderde het pragmatisch: als de regering zegt dat de subsidiëring van pelletkachels moet stoppen, zal hij dit ook uit de regeling schrappen. Voor de Progressieve Partij was dit reden om de motie in te trekken.

Lening actief promoten
Gerbert Navis (VVD) vroeg tevergeefs om de motie wel aan te nemen. Hij wilde hiermee een signaal afgeven richting de landbouw. Niet alleen van de boeren wordt gevraagd om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de uitstoot van stikstofverbindingen, ook van de huishoudens mag wat worden verwacht. Geen hout meer verbranden in kachels leek hem een mooi begin. Gerloeske Nijland (D66) diende een motie in, waarin werd gevraagd de nieuwe Toekomstbestending wonenlening 'doorlopend actief te promoten, zowel direct aan burgers als via derde partijen'. Ook vroeg zij om de bekendheid van het 'Verduursaam Energieloket', die de regeling voor de gemeente uit zal voeren "sterk te vergroten". Ook deze motie kon ingetrokken worden, omdat wethouder Kok duidelijk maakte dat er ruimschoots aandacht zal worden besteed aan de promotie van en de communicatie over de nieuwe lening. "Met hulp van de ruimschoots op de publieke tribune aanwezige lokale pers."