Van links af Hans te Lindert, dirigent Gilian Schmidt, Rianne Deunk en Martin Hüning. Foto: Iris Jansen
Van links af Hans te Lindert, dirigent Gilian Schmidt, Rianne Deunk en Martin Hüning. Foto: Iris Jansen Foto:

Wie wordt de beste Maestro?

AALTEN - Zaterdagavond 2 november geeft de Aaltense Orkest Vereniging, de AOV, in de Hofnar het laatste concert ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. De muzikale leiding is die avond in handen van de nieuwe dirigent Gilian Schmidt (38) uit Lobith. Het concert krijgt een speciaal karakter aangezien er drie Maestro's zullen strijden voor de titel 'Beste Maestro'. Rianne Deunk, Martin Hüning en Hans te Lindert zullen het orkest in een door hun uitgekozen nummer door de noten leiden.

Door Iris Jansen

Voorzitter Bert Hinkamp: "We kunnen terugkijken op een mooi jubileumjaar dat we graag wilden beeindigen met een bijzonder slotconcert. Daarom dachten we dat het leuk was om in navolging van het televisieprogramma Maestro, drie bekende mensen uit Aalten te vragen om op de bok te komen staan. Alle drie hebben ze spontaan hun medewerking toegezegd. Voor hen natuurlijk wel een grote uitdaging aangezien ze maar drie mogelijkheden hadden om te oefenen."

"Nou ja, spontaan wel, maar ik dacht dat het ging over het organiseren van iets", vertelt Rianne Beunk, die zeven jaar voorzitter is geweest van Volksfeest Aalten, lachend. "Maar ik kwam er later pas achter dat ik moest dirigeren. Ik hou wel van muziek, maar ik kan geen noot lezen. Toch heb ik de uitnodiging aangenomen, want zo'n uitdaging kom je niet snel tegen. Vorige week hebben we 'droog' geoefend en nu hebben we nog maar twee keer met orkest. Gelukkig heb ik een herkenbaar stuk uit de Lion King, dat helpt in ieder geval."

Ook Martin Hüning, eigenaar van Partycentrum 't Noorden, heeft spontaan toegezegd om de baton te zwaaien tijdens zijn muzikale leiding bij het nummer 'Mama Mia' van Abba. "Natuurlijk is het wel spannend om de orkestleden door het muziekstuk te leiden, want ook ik kan geen noot lezen. Toch heb ik heel veel met muziek en ik sta dan ook vaak te zingen en te swingen achter de bar tijdens feesten en partijen. Dit is ook een lekker nummer; ik denk dat het wel goed gaat komen."

Wethouder Hans te Lindert heeft als oud-lid van AOV ten opzichte van de vorige twee deelnemers een grote voorsprong. "Van huis uit heb ik veel muziek meegekregen. We hadden een orgel staan en mijn zus, mijn moeder en ik speelden daar geregeld op. Na gedegen blokfluitonderwijs heb ik voor de klarinet gekozen. Maar langzamerhand werd toch het volleybal interessanter, dus voor mij is het ook heel wat jaren geleden dat ik mij actief met muziek heb bezig gehouden. Het wordt best nog een lastige opgave om mijn stuk uit de Pirates of the Carribean goed te dirigeren."

Ook voor dirigent Gilian Schmidt is het spannend. "Ik heb al vaker een Maestroconcert geleid, maar nu hebben we wel heel weinig tijd gehad om te oefenen. Een extra uitdaging dus. Belangrijk zijn de opmaat en het afsluiten van het stuk, het tellen en de tempowisselingen natuurlijk. Je hebt niet alleen in de ene hand de baton maar ook de andere hand vervult tijdens het dirigeren een belangrijke rol. Ook je lichaamstaal en de gezichtsuitdrukking geven de nodige informatie aan de orkestleden; om dat allemaal in een paar weken te leren is al een hele uitdaging. Het gaat vast heel spannend worden. Ik denk dat de juryleden Sandra Vanreys, oud-dirigent van de AOV Gerd Wensink en slagwerkdocent Bob Uffink, samen met de zaaljury, het nog moeilijke zullen krijgen om de beste Maestro te kiezen. Sandra Vanreys treedt bovendien nog samen met het orkest op en ook onze slagwerk/percussiegroep en leerling-slagwerkgroep laten tijdens het concert van zich horen. Ik weet zeker dat het een bijzonder concert gaat worden!"
De Hofnar, Polstraat 7 in Aalten. Aanvang 20.00 uur. Entree 7,50 euro. Donateurs en jeugd tot 16 jaar gratis.