Protesterende boer wordt woordvoerder op tv

Vervolg van pagina 3

AALTEN - Erik Luiten, agrarisch ondernemer in Aalten kwam in opstand als boer, en treedt nu als woordvoerder op bij verschillende tv-programma's.

Net als zijn collega's in Winterswijk wil Luiten af van de generieke maatregelen, die voor iedere boer het zelfde zijn, terwijl niet elk bedrijf hetzelfde is. Daarvoor in de plaats moet bedrijfspecifiek werken komen, oftewel maatwerk om de gevraagde doelen te realiseren. "Geef dat vertrouwen. Wij willen er transparant over zijn en staan open voor controles. Een boer zal er niet bewust een zooitje van maken."

Per toeval mediaboer geworden
Dankzij de boerenacties zijn vele boeren in het nieuws geweest. Ook Erik Luiten werd een van de gezichten van het protest, omdat hij herhaaldelijk gevraagd werd commentaar te geven in nieuwsuitzendingen en praatprogramma's. Hij schoof al drie keer aan in "de Wereld draait door", het veel bekeken praatprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. Zijn eerste optreden op 1 oktober kwam toevallig tot stand. "Een redacteur van "de Wereld draait door" nam contact op met iemand in onze groepsapp van Achterhoekse boeren. Die vroeg of er iemand van ons was die in het programma wilde komen. Ik wilde dat wel doen." Na de demonstratie ging hij met de trein naar de studio in Amsterdam, terwijl zijn zoon met de trekker terug reed naar Aalten. "Het was een bijzondere ervaring. Hoe je daar als gast wordt ontvangen en begeleid. Ik mocht in discussie gaan met Jesse Klaver van GroenLinks. Ik had nog veel meer willen zeggen." Volgens Luiten leeft Klaver in een droomwereld. Hij vindt de halvering van de veestapel in ieder geval niet realistisch. "We moeten het kind niet met het badwater weggooien."

Aan de vooravond van het tweede boerenprotest en op de dag van het protest zelf zat Luiten opnieuw met Van Nieuwkerk aan tafel. Erik Luiten is blij dat het even rustig lijkt te worden. Hij is de laatste weken erg veel op pad geweest. "Het is goed dat ik nu weer op mijn eigen bedrijf aan het werk kan. En dat doe ik met plezier." Maar een laatste opmerking wil hij nog wel maken. "Het boerenprotest gaat veel dieper. Het is ook een protest tegen de overdreven regelgeving van de overheid. Daar hebben alle sectoren mee te maken of het nu de bouw, transport de zorg of het onderwijs is. Mensen zijn dat beu en willen gewoon hun vak kunnen uitvoeren en daar het vertrouwen van de overheid voor krijgen. De boeren laten nu echt zien dit niet langer meer te pikken."