Jan Veldhuis en zijn vrouw worden gefeliciteerd. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Veldhuis en zijn vrouw worden gefeliciteerd. Foto: Frank Vinkenvleugel

Eremedaille voor Jan Veldhuis

Vervolg van de voorpagina

DE HEURNE - Jan Veldhuis kreeg vorige week op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten de eremedaille uitgereikt als waardering voor zijn vrijwillige inzet voor de samenleving op vele terreinen. Waltraud Wensink sprak met hem.

'Ik rol van het een in het ander'
Er zijn maar weinig mensen die hem niet ergens van kennen. En toch is hij de bescheidenheid zelf. Voor hem hoeft al die aandacht niet. Veldhuis: "Een tijdje terug kreeg ik een berichtje dat ik tot de genomineerde personen voor een eremedaille behoorde. Dat overviel me best wel een beetje en ik heb geen idee wie me daar heeft aangemeld. Van mij hoeft al die aandacht niet want ik doe alles met veel plezier. Ik ben iemand die van het een in het ander rolt en zal wel berucht zijn in de streek want ze weten me ook altijd weer te vinden. Het is niet zo moeilijk om me ergens enthousiast voor te maken en ik kan ook niet altijd 'nee' verkopen. Als ik ergens aan begin, dan wilde ik daar ook volledig voor gaan. Ik ben iemand die slecht stil kan zitten en mijn vrouw Hermien staat achter mij. Af en toe zei ze wel eens 'moet dat nou echt allemaal', maar ze nam altijd keurig weer allerlei telefoontjes en boodschappen voor me aan."

Medaille ook voor mijn vrouw en voor alle vrijwilligers waarmee ik samenwerk'

Vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend en zorgt voor verantwoordelijkheden. Een tijdje terug ging het minder met de gezondheid van Jan en dit gegeven leerde hem ook dat hij af en toe 'nee' moet zeggen en aan zichzelf mag denken. Er blijven genoeg taken over waar hij zich voor zal blijven inzetten.

'Niet alleen voor mij'
Ook al is hij niet zo van alle ophef, hij heeft samen met zijn familie en bekenden wel een gezellige avond gehad. Echtgenote Hermien is ook trots op haar man. "Maar dat was ik eigenlijk altijd al", lacht ze. En omdat Jan bij de genomineerden hoorde had hij toch al wel een bedankspeech voorbereid voor het geval de keuze op hem zou vallen. Een van de citaten uit zijn speech: "De genoemde dingen van vrijwilligerswerk zijn zeker niet alleen 'mijn' werk of inspanning, maar met een hele club mensen samen hebben we allerlei dingen mogen doen. Deze oorkonde en eremedaille is daarom een kroon op 'ONS' werk in De Heurne en Dinxperlo. Bedankt aan alle mensen die me hebben geholpen bij de dingen waarmee we bezig waren en/of zijn". Het siert hem dat hij de eer niet naar zich toe trekt maar deelt met alle andere vrijwilligers die ook zo hard werken. Veldhuis benoemde ook zijn vrouw in zijn speech. "De meeste dank mijnerzijds gaat uit naar mijn vrouw. Hermien heeft mij de vrijheid en de mogelijkheid gegeven om te doen wat ik dacht te moeten doen. Deze medaille komt ook haar toe, zeker na de afgelopen paar jaren."

Jan Veldhuis, en al zijn collega-vrijwilligers die zo ontzettend veel en belangeloos werk verrichten voor de gemeenschap, mogen trots zijn op deze medaille en oorkonde en de gemeenschap mag trots zijn op deze vrijwilligers.

De eremedaille. Foto: Frank Vinkenvleugel
De eremedaille. Foto: Frank Vinkenvleugel