Kleur bekennen

De twee voetbalclubs uit Dinxperlo SVD en DZSV hebben op 30 november kleur bekend. Kleur bekennen door met overweldigende meerderheid van stemmen voor een fusie te kiezen. Veel zaken zijn daarbij al geregeld of worden in de nabije toekomst aangepakt. Het fusietraject verloopt met grote zorgvuldigheid om het iedereen naar het zin te maken. Op één aspect na: de keuze van de clubkleuren. Een belangrijk issue. Daar willen wij het nu over hebben.

Wellicht kan een open discussie over de clubkleuren leiden tot andere inzichten dan de kleuren die nu worden voorgesteld. Daar willen wij ons niet klakkeloos bij neerleggen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Want als er niets gebeurt, gaan we voortaan in Dinxper voetballen in de modekleuren van 2018: turquoise/antraciet. Iedereen is vrij in een eigen smaak, maar met deze nietszeggende kleuren gaan we echt geen indruk maken. Los van de smaak, is het een totale miskenning van enig historisch besef. Waar zijn het groenwit en blauwwit gebleven? Terzijde geschoven via een pseudo-democratische internetpoll. Dat kan toch niet waar zijn?

1. Een stemming via internet heeft de schijn van democratie, maar dat is het niet. Het debat ontbreekt namelijk. Dat is er wel in een ledenvergadering, waar het onderwerp op de agenda wordt gezet, bediscussieerd en in stemming wordt gebracht. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand van mening verandert, na het beluisteren van andermans standpunt: "Oh, dat is een goed argument. Van die kant heb ik het niet bekeken!".

Over (wan)smaak valt te twisten, maar geef dan wel de gelegenheid om erover te twisten (lees: te discussiëren) in een ledenvergadering, en niet –zoals nu- enkel over te gaan tot een stemming met een druk op de internetknop.

2. Per IP-adres kon er eenmaal gestemd worden. Zuur voor gezinnen met kinderen, die maar 1 (of geen) computer in huis hebben. En is er alleen gestemd door leden? Of ook door mensen van buitenaf, of door bedrijfscomputers? (Oftewel: extra stemkracht voor stemmers met veel IP-adressen op het werk). We blijven dus met de vraag zitten, of de stemming via internet een goede afspiegeling weergeeft van de leden.

3. Verder snappen wij niet, waarom er niet gewoon op 1 tenue kon worden gestemd, namelijk het mooiste tenue. Waarom moest er gestemd worden op 'combi's van drie'? Waarbij tussen twee oerlelijke donkere tenues één witte parel uitblonk. Het witte tenue met de (verticale of diagonale) blauw/groene baan en de witte broek. Schoon van eenvoud, maar wel klassiek, tijdloos en stijlvol (en praktisch, want de witte broek ligt toch nog in de kast. Dus een besparing voor het toch al kostbare kledingfonds).

4. Kleur bekennen betekent toch dat de kleuren wit, groen en blauw in een nieuwe outfit terug moeten keren. Trots en fris richting de toekomst, met een knipoog naar het verleden, gesymboliseerd door de subtiele groene/blauwe belijning. Niet voor niets is wit altijd de gemeenschappelijke kleur van SVD en DZSV geweest. Zeker in de donkere maanden stralen 11 witte tenues meer uit dan deze grauwe, grijze massa.

Naar wij hebben begrepen volgt er in februari een modeshow om de definitieve kledingkeuze te bepalen. Een goed plan! Hierbij de oproep aan het bestuur om het wit/groen/blauwe tenue ook te laten meelopen op die modeshow annex ledenvergadering. Vervolgens kan er op soortgelijke wijze worden gestemd als op 30 november jongstleden. De leden (ook wij) scharen zich dan achter de meerderheid.

Een weloverwogen keuze kan immers het beste worden gemaakt als het tenue daadwerkelijk wordt gedragen door de leden van FC Dinxperlo.

Leo Klein Sessink en 'Abe' Legters