Lezing over dwangarbeid metaalarbeiders

ULFT - De Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen houdt op woensdag 23 januari in Ulft een bijzondere lezing over dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog, met name voor metaalarbeiders uit de regio die in de Henrichshütte in Hattingen, oostelijk van Essen in het Ruhrgebied, moesten werken.

Het archief over deze dwangarbeid is in het stadsarchief van Hattingen volledig bewaard gebleven. Daaruit blijkt dat vele tientallen arbeiders uit deze streek te werk waren gesteld. Van een aantal arbeiders, met name van de DRU, zijn verhalen bekend over het verblijf daar, maar niet veel. Twee personen uit de gemeente Oude IJsselstreek zijn in Hattingen omgekomen, maar onder welke omstandigheden is nauwelijks bekend.
Een werkgroepje van de OVGG is bezig geweest meer informatie te verzamelen, maar dat heeft niet veel opgeleverd. In het DRU-archief is nauwelijks iets te vinden en familie van de arbeiders kan nauwelijks iets vertellen omdat er door de dwangarbeiders zelf weinig over gesproken werd.

Mensen die toch informatie hebben en deze door willen geven kunnen het sturen naar Hattingen@ovgg.nl . Mensen die anderszins in dit verband informatie willen geven over dwangarbeid in Duitsland, kunnen mailen naar ovgg@ovgg.nl.
De presentatie wordt gegeven Thomas Weiss, stadsarchivaris van Hattingen. Het stadsarchief van Hattingen stelt al zijn informatie beschikbaar; naast de powerpointpresentatie zal Thomas Weiss ook plattegronden van de woonbarakken e.d. ter inzage leggen. De lezing wordt in het Duits gegeven maar Weiss kan probleemloos Nederlands verstaan. Er is volop gelegenheid vragen te stellen of eigen informatie in te brengen.

Aanvang is om 20.00 uur, in de Sociëteijt van de OVGG, vierde etage van de DRU Cultuurfabriek, Ulft. De toegang is gratis.