Herdenking tragische razzia na kerkdienst

AALTEN - Woensdag 30 januari is het 75 jaar geleden dat in Aalten een tragedie plaatsvond. Op die dag in 1944 had de Duitse bezetter een razzia voorbereid op de kerken van Aalten. Er werd jacht gemaakt op jonge mannen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. 48 mannen werden na de dienst van de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Westerkerk opgepakt en afgevoerd naar de Koepelgevangenis in Arnhem en het merendeel van de mannen vervolgens naar Kamp Amersfoort.

De razzia maakte veel indruk, zowel in eigen land als daarbuiten. Nog niet eerder in de oorlog vond een dergelijke kerkrazzia in Nederland plaats. The London News schreef op 14 februari 1944: "AALTEN Bij het uitgaan van de kerk werd een razzia gehouden. 50 ondergedokenen liepen er in! Ook een kerkgang is dus niet meer veilig. Men blijve thuis, al zal dat velen zwaar vallen." Vanaf dat moment gingen onderduikers niet meer ter kerke.
Een aantal mannen is door de barre oorlogsomstandigheden of ontberingen in de kampen overleden. De mannen die het overleefden droegen de gevolgen hiervan hun leven lang mee. Ook in de families en de gemeenschap van Aalten sloeg de gebeurtenis een grote wond.

De razzia wordt in Aalten na 75 jaar herdacht op woensdag 30 januari . Van 7 september tot en met 23 februari volgt een expositie in het Nationaal Onderduikmuseum over deze razzia en de gevolgen ervan.


Gesloten Aalten Dartstoernooi

AALTEN - Dartsvereniging Schiller houdt het jaarlijkse Gesloten Aalten op zondag 20 januari. De strijd om het kampioenschap staat open voor deelnemers uit gemeente Aalten.

Het Gesloten Aalten is een singletoernooi met een inschrijfgeld van zes euro. Naast de wisselbeker en de titel 'Aaltens Kampioen' wordt er gestreden om geldprijzen. Er wordt gespeeld in een poulesysteem met een winnaars- en verliezersronde Het toernooi op zondagmiddag 20 januari wordt gehouden in Oerkroeg Schiller. Het begint om 13.00 uur en inschrijven kan vanaf 12.00 uur.