De vloer was ernstig beschadigd en moest geheel worden vervangen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De vloer was ernstig beschadigd en moest geheel worden vervangen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Kleine koppeling zorgt voor grote waterschade


'Herstel De Vorst duurt veel langer dan verwacht'

Door Daniëlle Jolink

DINXPERLO - Op tafel ligt de boosdoener van alle ellende. Een kleine koppeling ter waarde van een euro heeft gezorgd voor een enorme schade, die nu wordt geschat wordt op ongeveer 100.000 euro. Pas op zijn vroegst begin februari verwacht eigenaar Ricardo Rath de deuren van zijn Dinxperlose restaurant, Grand Café & Bistro de Vorst, weer te kunnen openen voor het publiek.

Een gesprongen leiding van de koffiemachine zorgt er eind november voor dat er binnen 36 uur zo'n kleine 54.000 liter water over de vloer gaat. In eerste instantie wordt samen met de verzekering ingeschat dat de zaak in januari tien dagen gesloten moet worden om de schade te kunnen herstellen. Maar al op de eerste werkdag wordt duidelijk dat de omvang van de waterschade veel groter is dan in eerste instantie werd gedacht.
De schade aan de vloer is in de dagen na de leidingbreuk duidelijk zichtbaar. Samen met de verzekeraar wordt vastgesteld dat de vloer eruit moet. Ricardo besluit daarop dat hij het restaurant in de periode van 14 tot 24 januari zal sluiten zodat de schade hersteld kan worden. Op maandag 14 januari jongstleden begint een gespecialiseerd bedrijf met het verwijderen van de vloer. Tegenslag op tegenslag volgt. Er blijken drie lagen aan verschillende vloeren te liggen. De onderliggende vloerverwarming wordt tot drie keer toe geraakt en ook het alarm moet het ontgelden. Alsof dat allemaal niet genoeg is, blijkt ook de bovenste laag van de betonnen vloer aangedaan te zijn door het water. Hier wordt een deel van verwijderd en er komt een laag van 2 cm overheen.

Droogtijd
Na dag één is al duidelijk dat de tien dagen die ingeschat zijn niet haalbaar zijn. Alleen al het drogen van de nieuwe betonnen laag zal ongeveer 1 à 2 weken nodig hebben. Pas daarna kan de nieuwe vloer gelegd worden. Ook blijken de muren aan de onderkant vol vochtvlekken te zitten. "Dat betekent dat het schilderwerk opnieuw moet"' vertelt Ricardo. Vijf dagen lang zijn de mannen van het bedrijf bezig geweest met het uitbikken van de vloer. Dit veroorzaakt een enorme stofdeken in de hele zaak. Wanneer de vloer ligt en de muren geschilderd zijn komt een schoonmaakbedrijf de boel grondig reinigen. Ondanks al deze tegenslagen blijft Ricardo optimistisch en laat hij de schouders niet hangen. "Als we dan nu toch zo rigoureus bezig zijn", zegt hij, "dan gelijk ook maar wat verandering aan het interieur. Er komen onder meer nieuwe banken en de houten stoelen gaan plaatsmaken voor comfortabele stoffen stoelen. Ook krijgen de muren een andere kleur om zo een wat warmere sfeer te creëren".
Een datum voor de heropening durft Ricardo niet te noemen omdat alles met name afhangt van het drogen van de vloer. Reserveringen die via Social Deal gemaakt zijn voor deze periode kunnen uiteraard verzet worden. De officiële einddatum van deze actie was 17 maart 2019 maar dat is nu 17 april 2019 geworden.
Het streven is om begin februari de deuren van het restaurant weer te kunnen openen en dit zal worden gevierd met leuke acties. Via de website en social media zal men op de hoogte gehouden worden van de vorderingen en de definitieve heropeningsdatum en de bijbehorende acties.

De Vorst had enorme waterschade aan de vloer. Foto: Frank Vinkenvleugel