De scheidende dierenartsen voor het nieuwe pand in Varsseveld. Foto: PR
De scheidende dierenartsen voor het nieuwe pand in Varsseveld. Foto: PR Foto:

Twee dierenartsen nemen afscheid van Slingeland dierenartsen

VARSSEVELD - In januari en begin februari nemen twee dierenartsen afscheid van hun collega's van Slingeland Dierenartsen. Henk van der Berg is op 1 januari, na 37 jaar werkzaam te zijn geweest bij de praktijk met pensioen gegaan. Zijn collega Gert Tolkamp, die 31 jaar bij Slingeland Dierenartsen heeft gewerkt, stopt op 1 februari en gaat daarna her en der in het land aan de slag als waarnemend dierenarts.

Door Walter Hobelman

Beide dierenartsen geven aan dat ze terugkijken op mooie jaren, waarbij ze met veel cliënten een goede band hebben opgebouwd. De ontwikkelingen in de gezondheidszorg voor dieren zijn snel gegaan. In de kort geleden geopende nieuwe praktijk aan de Guldenweg in Varsseveld is goed zichtbaar dat gezondheidszorg voor gezelschaps- en boerderijdieren niet veel verschilt van gezondheidszorg voor mensen. In de fris ogende en ruim opgezette praktijk zijn de nieuwste apparaten te vinden voor digitale röntgentechniek, echo diagnostiek en bewaking bij narcose. "Er is de afgelopen jaren heel veel veranderd", vindt Van der Berg. "Gezelschapsdieren maken veel meer dan vroeger onderdeel uit van bijvoorbeeld een gezin. Vooral het afscheid nemen van dieren gebeurt beter en bewuster." Collega Tolkamp sluit zich bij die woorden aan. "Ik ben regelmatig onder de indruk van de betrokkenheid van onze cliënten bij hun huisdier. En het maakt dan vaak niet uit of het nou om een hond, kat, konijn of duif gaat."

In de loop van de jaren hebben beide dierenartsen te maken gehad met fusies en overnames van praktijken. Het werkgebied dat op dit moment door Slingeland dierenartsen wordt bewerkt is geheel Oost-Gelderland. "Onze nieuwe hoofdvestiging is hier in Varsseveld. Daarnaast hebben we dependances in Aalten, Silvolde, Dinxperlo en Ulft", vertelt Tolkamp. Dierenarts Van der Berg begon destijds in Gendringen, zijn collega Tolkamp kwam in Silvolde terecht. De nieuwe locatie maakt het werk voor de dierenartsen aantrekkelijker en efficiënter en heeft ook voor cliënten meer te bieden heeft. "Op de dependances blijven we de zorg bieden die we altijd al deden. Ingrijpendere werkzaamheden en onderzoeken gebeuren nu hier in Varsseveld waar we uitgebreidere mogelijkheden hebben en elk dier de aandacht kunnen geven die het verdient", aldus Van der Berg.
Dat de ontwikkelingen in het vakgebied verder blijven gaan is beide artsen wel duidelijk. De schaalvergroting in de veehouderij gaat nog steeds door. Verder worden kleine gezelschapsdierenpraktijken opgekocht door grote ketens. "Zorgwekkend" noemt Tolkamp deze ontwikkelingen. Toch zien de dierenartsen allebei wel kansen voor de veehouderij in de regio. "Dit gebied is misschien wel het beste gebied voor een veehouder. Hier in het coulisselandschap is nog voldoende ruimte voor rundvee", meent Van der Berg. Het verdwijnen van de gezinsbedrijven betreurt hij wel. "Het is bijna niet meer te doen om efficiënt te werken en er een goed inkomen uit te halen. Dat lukt alleen de grotere bedrijven." Ook de regelgeving voor de boeren en voor de dierenartsen zelf baart hen zorgen. Dat stukje van het werk is voor allebei de artsen iets wat ze niet gaan missen.
Een andere positieven verandering is volgens de dierenartsen de toename van het aantal vrouwelijke dierenartsen en praktijkondersteuners. "De gezelschapsdieren wereld is in rap tempo een echte vrouwenwereld geworden maar ook in de veehouderij hebben we gelukkig meer vrouwelijke collega's. Dat was toch van oorsprong een mannenwereld waarbij boerenzoons met ambitie voor dierenarts gingen studeren." Toch is het voor de jonge artsen niet eenvoudig om hun weg te vinden. "De regelgeving met alle rompslomp die daar bij hoort en de veeleisende cultuur zijn grote uitdagingen."

Henk van der Berg
Het was de grote droom van boerenzoon Henk om 'koeiendierenarts' te worden. Nadat hij was afgestudeerd kwam hij in 1982 in Gendringen terecht en deed hij de zorg voor zowel de huisdieren als de boerderijdieren. "De positie van huisdieren is veranderd", vindt hij. "Ze zijn veel meer onderdeel van het gezin. Dat is trouwens ook bij boerengezinnen zo. Ook daar is de plaats van een huisdier behoorlijk veranderd." Het leukste deel van het werk vindt Henk de bedrijfsbezoeken bij veehouders. "Je bouwt een relatie op met de veehouders en die bevragen je niet alleen over de gezondheid voor hun dieren maar ook steeds meer over andere bedrijfsvraagstukken. Het is mooi om daarin zo af en toe wat advies te kunnen geven." Dat blijft van der Berg ook doen na zijn pensioen. "Ik heb nog een bijbaantje voor de overheid op het gebied van toezicht en keuringen voor de NVWA. Daarnaast heb ik de golfsport ontdekt en ook daar kan ik nu meer tijd aan besteden. En verder ga ik misschien als vrijwilliger aan de slag als schuldhulpmaatje."

Gert Tolkamp
Ook Gert wist als boerenzoon al vroeg wat hij wilde worden. Na zijn afstuderen als allround dierenarts werkte hij drie jaar als waarnemend dierenarts op verschillende plekken in het land. Vanuit Wormer kwam hij in 1987 naar de Achterhoek. Gelukkig voor hem ging zijn vrouw Esther met hem mee. "Ze had ooit gezegd dat ze nooit uit Utrecht weg wilde. Ik ben blij dat ze dat toch heeft gedaan." Tolkamp was vooral actief als gezelschapsdierenarts. "Mooi werk en heel afwisselend. Ik kwam bij vele mensen aan huis en dan bouw je toch al snel een band op die verder gaat dan alleen de zorg rond het huisdier. Het heeft me inzicht gegeven in lief en leed in de voormalige gemeente Wisch en de Oude IJsselstreek van nu." De komende tijd gaat Tolkamp weer als waarnemend dierenarts aan de slag in het land. "Dat heb ik altijd mooi werk gevonden. De afwisseling die je dan meemaakt en het is ook erg leerzaam. Je doet als waarnemer een schat aan ervaring op. Daar hou ik wel van", aldus Tolkamp die in zijn vrije tijd graag hardloopt en een Syrisch gezin als taalcoach ondersteunt.