Rocco Ostermann en Susan Reusen hebben er ondanks het serieuze doel duidelijk lol in. Foto: PR
Rocco Ostermann en Susan Reusen hebben er ondanks het serieuze doel duidelijk lol in. Foto: PR Foto:

Ostermann steunt Missie Susan

DINXPERLO - Susan Reusen-Neevel wil op 10 juni de 'Reus van de Provence' Mont Ventoux beklimmen op haar fiets. Ze doet dit 'met' MS onder het motto 'klimmen tegen MS' en is vastberaden om hier een mooi bedrag voor binnen te halen. Een fysieke uitdaging met tevens een financiële missie. Hierbij mag ze rekenen op de steun van Rocco Ostermann die de actie kracht bijzet door zichzelf in de strijd van Susan en alle andere mensen met MS te werpen met een 'huiskamerconcert'.

Door Waltraud Wensink

Als je Susan tegenkomt zie je er op het eerste gezicht weinig van maar toch heeft Susan al ruim twintig jaar te kampen met MS. Dat bracht en brengt zowel voor het verleden maar ook voor de toekomst veel onzekerheid met zich mee. MS oftewel Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij, door ontstekingen in de beschermlaag van de zenuwen, de opdrachten vanuit de hersenen niet goed bij diverse spieren of organen aankomen. Dit kan leidden tot verschillende klachten, bijvoorbeeld uitvalverschijnselen, krachtverlies, geheugenproblemen, extreme vermoeidheid of soms ook blindheid. De symptomen kunnen per persoon enorm verschillen. MS is onvoorspelbaar, van tevoren weet men niet wanneer en waar het zich zal openbaren en op welke manier. Susan: "Je weet ook niet wat het beloop van de ziekte is. Het kan elke dag toeslaan en dat kan erg beangstigend zijn, weet ik uit eigen ervaring. Toen ik plotseling dubbel zag of niet goed meer kon praten, of toen ik ineens mijn been niet meer kon bewegen, was dat ontzettend eng. Ook omdat ik niet wist of ik er van zou herstellen. Vooral de eerste tien jaar van mijn MS waren letterlijk en figuurlijk zenuwslopend."

Restschade
"Op dit moment is mijn MS gelukkig vrij stabiel, maar bij iedere terugval die ik had was ik bang dat het wel eens blijvend zou kunnen zijn. Gelukkig herstelde ik telkens weer, al was het soms met enige restschade. Ik weet dat de stabiliteit van de afgelopen jaren geen garantie voor de toekomst is maar ik ben al erg dankbaar voor deze goede jaren en voor hoe ik mu nu voel", zegt ze. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Susan klachtenvrij is, maar je hoort haar ook niet klagen. Ze is positief ingesteld en gaat er vol voor. Mede door de huidige stabiliteit heeft ze weer het nodige zelfvertrouwen gekregen om haar eigen grenzen te gaan verleggen. "Ik heb het geluk dat ik na twintig jaar MS nog relatief veel spierkracht heb en wil die kracht dan ook graag inzetten in de strijd tegen MS. Veel lotgenoten hebben dat geluk niet."
Met haar deelname aan 'Klimmen voor MS' legt ze die lat hoog, 1912 meter om precies te zijn, de top van 'Mont Ventoux'. Het doel van 'Klimmen tegen MS' is geld inzamelen voor onderzoek naar de oorzaak en de genezing van MS, maar ook om de kwaliteit van leven van MS-patiënten te verbeteren. Op Facebook is Susan ook een eigen pagina gestart, 'Missie Susan', waar iedereen haar kan volgen op weg naar de top en waar ook nog meer informatie te vinden is.

Kick
Susan was al eerder in de Provence omdat de familie Reusen mee deed aan 'klimmen tegen MS' en de aanwezigheid van alle mensen daar is overweldigend. Raymond, de man van Susan (die zelf al meerdere keren de berg beklommen heeft) zegt: "Het is zo'n geweldig evenement met al die mensen die op de een of andere manier wel iets met MS te maken hebben. Het geeft een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid. Het is een prachtig evenement op die magische Kale Berg (ook een bijnaam van de Mont Ventoux). Dat Susan daar dan aan mee doet is natuurlijk heel bijzonder". Susan vult aan:" Als je eenmaal bij Klimmen tegen MS bent geweest, ben je verkocht, zo bijzonder is het. Het geeft me dan ook een kick om nu zelf mee te kunnen doen, al weet ik niet hoe ver ik de berg op kom. Ik hoop natuurlijk dat ik de top haal en daar train ik dan ook erg hard voor."
Er is veel geld nodig voor onderzoek van MS en Susan wil een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar krijgen om een mooie bijdrage te kunnen leveren. Hoe geweldig is het dat ze hier op de medewerking van Rocco Ostermann mag rekenen die achter de actie van Susan staat. Ze kwamen elkaar tegen bij een concert van Psalm 150 en 'Podium' in Dinxperlo. Susan:" Ik ben onder de indruk van wat Rocco allemaal kan en doet. Ik vind het fantastisch dat hij mij wil steunen met mijn actie ondanks dat hij zo ontzettend druk is."
Tijdens de ontmoeting is de sfeer gelijk goed en er wordt veel gelachen. Je zou haast vergeten dat het hier om een serieuze zaak gaat. Maar juist die humor is erg belangrijk en de meest geweldige suggesties worden besproken. Door geld te doneren aan Missie Susan maak je kans op een 'huiskamerconcert van Rocco Ostermann'. "Ik vond het eerst zelf een beetje gênant om mezelf als prijs op te werpen, maar nu ik het verhaal van Susan heb aangehoord doe ik het graag. We lachen hier aan tafel heel wat af maar laten we niet vergeten dat het hier om Susan en alle andere mensen met MS gaat en daar zet ik me graag voor in. Ik hoop dan natuurlijk wel dat er flink gedoneerd wordt, stel je voor dat niemand mij wil", lacht Rocco. "Vrogger was ik un bonten hond, en now zorg ik veur een bonten oavend."


Vervolg op pagina 22

Susan Reusen-Neevel op de Mont Ventoux. Foto: Eigen foto