Bus

Weet waar je aan begint als je op een verjaardag het thema openbaar vervoer in de Achterhoek aansnijdt. Velen zullen dan meewarig glimlachen en de schouders ophalen. Vanwege het beeld van die halve man en die paardenkop die je ziet zitten als de bus of de trein langskomt. Wie gaat er nou nog met bus of trein? Als je ergens naar toe moet pak je toch de auto, is altijd de eerste gedachte. Lijkt het. Scholieren gaan elders naar het voortgezet onderwijs. Senioren en anderen die de tijd hebben gaan een dagje treinen. Niks mis mee.
Maar is het allemaal nog betaalbaar? Hoeveel overheidssubsidie is er mee gemoeid? Er loopt een onderzoek naar dubbelspoor. Om dat allemaal te financieren doen een heleboel partijen hun best om bus en trein vaker en beter te laten lopen. Gaan provinciale partijen toezeggingen doen in de aanloop naar de verkiezingen in maart? Of doen Europese partijen leuke beloftes voor hun verkiezingen in mei?
Persoonlijk zat deze senior enkele weken geleden in de bus. In de lijndienst van Dinxpèr noar Durkum. Onder begeleiding, dat dan weer wel. Vooraf doemden beelden bij mij op van bussen van de GTW met een vierkante hoek in de voorruit. Voor het inleggen van de koffers dacht ik altijd. En met geld betalen. En drie treden nemen om in te stappen. Maar niets van dat alles. Als je wilt kun je de reis vooraf boeken op internet. En betalen. Het toegangsbewijs print je en dit wordt gescand in de bus. Om de kosten hoef je het niet te laten. Een retourtje kost geen drol: iets meer dan acht euro. En bi'j de halte bi'j 't Willem van Oranjeplein (v/h de Lindeboom) kö'j de fietse zo in 't rek zetten. De bus vertrekt elk uur en een half uur later bu'j in Durkum. Zonder overstappen in Terborg! De reis eindigt bij het treinstation. Dus niet bij het GTW-station aan de andere kant van de stad. Deze was makkelijk door de Hamburgerstraat, langs Tata, te bereiken. Mijn eindbestemming was Gulden Loon, een opleidingsbedrijf dat cursussen (o.a. typen) aanbood. Lag er pal naast.
Niets meer van dat alles. Wat nog wel hetzelfde was, was het geluid van de motor. Had ik minder verwacht. Moar ja, i'j könt niet alles hemm'n.

Hol ow goed.

H. Eurneman