De cartoon die de meningen  weergeeft. Foto: Frank Vinkenvleugel
De cartoon die de meningen weergeeft. Foto: Frank Vinkenvleugel

Politiek café over centrumvisie Dinxperlo

Vervolg van de voorpagina

DINXPERLO - Woensdagavond vond in Dinxperlo een politiek café plaats, georganiseerd door Dinxper FM. Onderwerp van gesprek was de op te stellen centrumvisie voor Dinxperlo. Gespreksleider Albert Swinkels sprak met Alex Walter (GB), Wilfried Arentz (Jumbo Arentz), Bernd Jan Klein Entink (ondernemer in Aalten en Dinxperlo) en wethouder Ted Kok.

Swinkels memoreert dat wethouder Ted Kok eerst voorstander was van de locatie Metaalgaasweverij voor de vestiging van de Jumbo en de Aldi, maar dat zijn keuze later viel op de locatie Wegwijzer, waar slechts één supermarkt kan worden gevestigd. Kok legt uit, dat dat is ingegeven door beleid van de Provincie Gelderland, als gevolg waarvan vestiging van supermarkten buiten het kernwinkelgebied niet meer mogelijk is.

De wethouder houdt vol dat dit beleid nog steeds van toepassing is. Swinkels reageert daarop: "De redactie van dit politiek café heeft dit nagevraagd bij de provincie. Wij kregen daar te horen dat dit beleid niet zo hard is als u doet voorkomen, maar dat er zeker wel ruimte is om op basis van argumenten andere keuzes te maken." Wethouder Ted Kok: "Ik baseer me op informatie die ik zwart op wit heb."

Wilfried Arentz van Jumbo Arentz legt uit: "Ik vertel al jaren dat parkeren het probleem is, naast het feit dat mijn winkel groter moet worden. Mensen willen in één keer hun wekelijkse boodschappen kunnen halen, waarbij ze gemakkelijk moeten kunnen parkeren. Daarom wil ik graag een grotere Jumbo, liefst samen met een grotere Aldi bij elkaar. Ik denk dat een grotere Aldi - bijna nog meer dan een grotere Jumbo - van levensbelang is voor het ondernemersklimaat in Dinxperlo. Met ruime parkeergelegenheid. Dat is ook goed voor de weekmarkt, die belangrijke trekker voor Dinxperlo, en dat is te realiseren op de locatie Metaalgaasweverij." Arentz vindt dat de plek voor de vestiging van supermarkten de uitkomst moet zijn van de centrumvisie, dat het niet het uitgangspunt moet zijn voor het opstellen van de centrumvisie.

Bernd Jan Klein Entink vindt dat het steeds groter wordend aandeel van aankopen via internet nadrukkelijk moet worden meegewogen in beslissingen over de centrumvisie, omdat dit van belang is voor het vaststellen van het benodigde aantal vierkante meters winkelruimte dat nodig is in Dinxperlo, ook in de toekomst. Hij pleit voor vestiging van de supermarkten in het kernwinkelgebied, of zo dicht mogelijk er tegen aan."In Aalten hebben we gezien wat het vertrek van een supermarkt aan de rand van het winkelcentrum voor negatieve gevolgen heeft voor de overige ondernemers." Klein Entink pleit voor het snel én grondig opstellen van een centrumvisie die is doorgerekend voor tenminste de komende tien jaar. Kok is het eens met die termijn.

Over de voortgang van de centrumvisie meldt wethouder Kok, dat er momenteel gezocht wordt naar een goede externe partner om het proces voor het samenstellen van de centrumvisie te begeleiden. Dan wordt een opdracht geformuleerd, die in elk geval inhoudt dat naar verwachting in maart en april informatie kan worden opgehaald bij alle belanghebbenden. "Ik denk daarbij aan diverse bijeenkomsten waar iedereen zijn zegje kan doen over alle facetten die van belang zijn. Daaruit komt een startdocument waarover de gemeenteraad z'n mening kan geven. En dan stel ik me voor dat er verdiepende gesprekken komen met alle belanghebbenden om zo tot een breed gedragen visie te komen, vast te stellen door de gemeenteraad."

Arentz rekent voor dat de nieuwe supermarkten dan geopend kunnen worden in 2023. "Eerst de visie, dan een procedure van twee en een half jaar voor de bouw kan beginnen, dan nog een jaartje bouwen, dus dat wordt wel 2023." Kok hoopt dat de procedure sneller zal gaan: "Want iedereen weet immers dat het niet goed is voor Dinxperlo als het nog veel langer duurt voor er een oplossing komt voor de supermarkten."

De tijd zal het leren.