De leerlingen van de Sint Liborius genoten van het waterproject. Foto: Frank Vinkenvleugel
De leerlingen van de Sint Liborius genoten van het waterproject. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Projectweek water op Sint Liborius

DINXPERLO - Basisschool Sint Liborius heeft van 8 tot 12 april geheel in het teken van het project water gestaan. Door middel van verschillende activiteiten hebben alle groepen, de hele week, gewerkt met dit thema. De week is geopend met een gezamenlijke start op het plein waarbij de gehele school het waterlied zong en de leerlingen hun zelf gemaakte waterinstrument introduceerden. Elke groep heeft in het kort beschreven wat voor hen de hoogtepunten waren van deze week.

Groepen 1/2
Tijdens de projectweek water hebben we gewerkt aan het thema 'De mooiste vis van de zee'. Ook was er een waterhoek in de klas waar we watermuziek konden maken en de kinderen met allerlei voorwerpen konden experimenteren om te zien of het bleef drijven of zou zinken. Tijdens de gastles van Vitens leerden zij waar ons water vandaan komt en werden er leerzame proefjes gedaan. Ook had groep 8 allerlei spelletjes klaargezet waarbij er op allerlei manieren naar water werd gekeken: flessen water proberen te raken met voetballen en het bouwen van een dam met stenen in de watertafel en nog veel meer leuke spellen. Het uitstapje naar De Düker, georganiseerd door de natuurouders, was zeer geslaagd. De kinderen mochten allemaal waterproefjes doen en tot slot gingen ze met schepnetjes waterbeestjes zoeken in de vijver. Als afsluiting werden er op vrijdag watercocktails gemaakt.

Groep 3
Het eerste echte hoogtepunt was het uitje naar de Düker waar de natuurouders van de Liborius allerlei proefjes met water hadden klaargezet. De kinderen mochten als klap op de vuurpijl in de poel met een schepnet vissen naar waterdiertjes. Het tweede hoogtepunt was het zelf maken van een watercocktail. Een beker fris water waaraan de kinderen zelf heerlijke stukjes fruit mochten toevoegen zoals: aardbeien, limoen, mango of een heerlijk ruikend blaadje munt. En dan: opdrinken: heerlijk!

Groep 4/5
Na de opening op het schoolplein gingen de leerlingen samen in de klas bespreken wat ze al over water wisten, maar vooral wat ze nog niet wisten. Zo wisten de kinderen bijvoorbeeld niet waarom je zo nodig moet plassen als je water hoort stromen. Of hoe regen nou eigenlijk in de lucht komt. Ook zijn er proefjes gedaan in de klas zoals het zelf filteren van vies water. Dinsdag kreeg de groep mysterieuze post. In deze post zat een flesje 'Levenschwater' en een cijfercode. De kinderen dachten dat het een telefoonnummer was en besloten het te bellen. Het bleek het watermuseum uit Arnhem. Door dit speurwerk mochten ze op donderdag naar het watermuseum komen om nog meer interessante dingen over water te ontdekken.

Groep 6
Over het thema water kun je natuurlijk van alles bedenken. Er zijn dan ook verschillende dingen gedaan: er is een kijkje genomen in de monteursbus van Vitens, een gastles verzorgd door Vitens, groep 6 heeft samen met groep 5, 7 en 8 meegedaan aan een 'waterspellencircuit'. Op donderdag ging een hele bus vol kinderen (uit groep 4, 5 en 6) naar het watermuseum in Arnhem. Dit uitje vonden de kinderen van groep 6 het interessantst. Vooral de proefjes die ze mochten doen zoals van gewoon kraanwater chloorwater maken of een ei laten zweven in een glas water vielen in de smaak. Tussen alle spelletjes, bezoekjes en lessen door hebben ze ook nog het een en ander geknutseld.

Groep 7
Het was een week waarin de leerlingen van groep 7 veel meer te weten zijn gekomen over de waterkringloop. Ze hebben er in groepjes een informatieve krant van gemaakt. Daarnaast zijn zij bezig geweest met een schrijfopdracht over de reis van een druppel. De leerlingen hebben enorm enthousiast aan de opdrachten gewerkt. Er stond een extra uitje op het programma naar het pompstation van Vitens in de Heurne. Dit was super gaaf! Evie, de moeder van een leerling, had dit voor de klas geregeld. Daar hebben ze veel geleerd. Daarnaast was er op het plein ook nog een monteursbus van de Vitens. Hier mochten alle groepen in kijken en kregen wij uitleg over wat zij allemaal doen als ze aan het werk zijn.
Wisten jullie trouwens dat er wel zestien kinderen in een kuub (1000 liter) passen?

Groep 8
In de klas heeft deze groep veel geleerd over de rivier de Rijn. Vragen als waar begint en eindigt de Rijn, wat zijn uiterwaarden en waarvoor wordt de Rijn gebruikt zijn hier door de leerlingen beantwoord. Daarnaast heeft Vitens een gastles verzorgd waar de leerlingen meer te weten zijn gekomen over het water dat uit de kraan komt. Hierbij mochten de kinderen een proefje doen om erachter te komen hoeveel kalk en zuur er in het water zit. Wat blijkt, het water uit de kraan is in Nederland super gezond en hier moeten wij zuinig mee omgaan. Ook mocht de groep naar de waterzuiveringsinstallatie in Etten. Hier wordt het water gezuiverd dat onze huizen en straten verlaat gezuiverd. Het was mooi om te zien welk proces het water doormaakt voordat het weer terug de Oude IJssel in kan.

'Geweldige week, dankzij Evie Baan, Vitens, ouderraad, WRIJ en natuurouders'

Basisschool Sint Liborius heeft deze projectweek afgesloten op maandag 15 april met een open avond. Hier konden alle vaders, moeders, broers, zussen, opa's, oma's, enzovoorts komen kijken naar wat de leerlingen allemaal gemaakt en geleerd hebben. De leerkrachten en leerlingen hebben genoten van deze week en willen dan ook verschillende mensen hartelijk bedanken: Evie Baan, de natuurouders, de ouderraad, het bedrijf Vitens en waterschap Rijn en IJssel!


Kijk verder op pagina 12 en 13

De opening van het waterproject door Evie Baan en Yvet Knoefmann. Foto: Frank Vinkenvleugel