De kerngroep van het anti armoede pact. Foto: Karin Stronks
De kerngroep van het anti armoede pact. Foto: Karin Stronks Foto:

Informatieavond over Anti Armoede Pact

Samen sterk tegen armoede in de gemeente Aalten

Door Karin Stronks

AALTEN – Voor organisaties, instellingen, verenigingen, professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen wordt op donderdag 9 mei van 19.30 tot 22.15 uur in 't Dorpshuus in IJzerlo een bijeenkomst over armoede in de gemeente Aalten gehouden.

Het centrale thema van deze avond is het 'Meedoen Pact', ofwel 'Anti Armoede Pact'. Dit pact wil zo veel mogelijk partijen bij elkaar brengen die zich bezighouden met armoede in de gemeente Aalten. Bijzonder is dat ook ervaringsdeskundigen aan het woord komen. Het gaat niet alleen óver de doelgroep, ook mensen úit de doelgroep komen aan het woord. Bedrijven, organisaties, instellingen, verenigingen en ervaringsdeskundigen en iedereen die in bovenstaand thema geïnteresseerd is of die iets voor de doelgroep kan of wil betekenen is van harte welkom op deze bijeenkomst.

Armoede is schrijnend en ook hier écht aanwezig

Marco van Lochem van de AFM Hulpweek en het GUV goede doelenfonds en Wim Drenth van de stichting Diaconale Hulpverlening zijn met elkaar in gesprek geraakt en ontdekten dat zij met hetzelfde idee, hetzelfde ideaal rondliepen: een einde maken aan armoede in de gemeente Aalten. "We gingen brainstormen over de armoede die ook in onze gemeente echt aanwezig en schrijnend is en wat we hieraan kunnen doen", vertelt Wim Drenth. Marco van Lochem vult aan: "Er zijn verschillende organisaties die zich bezig houden met armoedebestrijding en we kwamen op het idee om deze partijen te bundelen, om een samenwerking te zoeken." Inmiddels is een kerngroep gevormd waarvan naast twee ervaringsdeskundigen en Wim en Marco ook talentverbinder Richard Jongetjes, Eric Wichgers van Figulus Welzijn en Henk ter Beest van de gemeente Aalten deel uitmaken. De kerngroep heeft een mooi programma samengesteld voor de informatieavond op donderdag 9 mei.

Marco: "Op deze avond wordt een gesprek met mensen uit de doelgroep uit onze gemeente onder leiding van ervaringsdeskundige Martin Pragt gehouden. Directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kreins geeft een analyse van systeemdenken. Deze avond is een start om - samen met veel partners - ons in te zetten voor het uitbannen van armoede uit Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en de buurtschappen."

Er wordt al op verschillende manieren hulp geboden aan de doelgroep. Enkele voorbeelden zijn gratis maaltijden van de gezamenlijke kerken en de formulierenbrigade van Figulus Welzijn. Marco: "We merken dat we veel mensen die hulp nodig hebben, steeds weer alles moeten uitleggen. Door een verbinding tot stand te brengen in het Anti Armoede Pact zijn deze mensen wellicht al in beeld bij een van de deelnemende partijen. Ze hoeven dan niet opnieuw alles te vertellen."

Wim Drenth vult aan: "Veel mensen die met armoede te maken hebben, weten niet waar ze voor hulp terecht kunnen. Als wij met ons Meedoen Pact een boel organisaties hebben gebundeld, kunnen we veel sneller de juiste instantie koppelen aan de hulpvraag. Hulp in natura, bijvoorbeeld zwemlessen voor een kind waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. We hebben zelfs een tandarts die op zaterdag zijn diensten 'om niet' wil verlenen waar dat nodig is." Alle partijen die zich betrokken voelen bij mensen die te maken hebben met armoede zijn van harte welkom op donderdag 9 mei vanaf 19.30 uur in 't Dorpshuus in IJzerlo. Marco van Lochem: "We hopen op heel veel belangstelling op deze avond! En natuurlijk hopen we dat we structureel hulp kunnen bieden door een grote groep betrokkenen aan dit mooie project te binden. Hulp in de vorm van een kerstpakket aan het eind van een jaar is natuurlijk fijn, maar een jaar bestaat uit veel meer dagen dan kerst alleen."

Aanmelden voor de informatieavond kan via e-mail: meedoenpact@figulus-welzijn.nl.