René Westendorp en Robert-Jan Rijks (rechts) tonen de plaquette die op 4 mei wordt onthuld. Foto: Frank Vinkenvleugel.
René Westendorp en Robert-Jan Rijks (rechts) tonen de plaquette die op 4 mei wordt onthuld. Foto: Frank Vinkenvleugel. Foto:

Tweede gedenkplaat wordt onthuld op 4 mei

DINXPERLO - Vrijwel iedereen in Dinxperlo kent het 51st Highland-monument en de bronzen plaquette die aan de Dorpskerk bevestigd is. 22 Britse namen staan op de plaquette vermeld, namen van soldaten die eind maart 1945 bij de bevrijding van Dinxperlo en in De Heurne sneuvelden. Nu, jaren na de plaatsing van het monument, heeft gedegen onderzoek uitgewezen dat er negen Britse soldaten méér gesneuveld zijn dan vermeld op de plaquette aan de Dorpskerk.

Tijdens een bezoek in mei 2010 van de familie Hall uit Engeland aan Dinxperlo, kwam tijdens een emotioneel gesprek met veteraan Captain Dennis Hall een briefje met daarop vermeld een aantal namen boven tafel. Namen van negen gesneuvelde Britten die niet op de plaquette staan vermeld. De familie Hall gaf tijdens dit gesprek aan dat deze soldaten ook in Dinxperlo gesneuveld zouden zijn. Wat daarop volgde was een intensief onderzoek.
Het onderzoek is nu afgesloten, en daaruit bleek dat deze negen soldaten inderdaad sneuvelden bij de bevrijding van Dinxperlo en De Heurne en dus horen te worden toegevoegd aan de lijst van 22 soldaten die hun leven gaven voor onze bevrijding. Volgens de onderzoekers moest er dus een tweede gedenkplaat komen, sober van vorm maar wel duidelijk zichtbaar. De werkgroep is aan het werk gegaan om dit alsnog gerealiseerd te krijgen. Het bedrijf Signovation uit Dinxperlo heeft daarop haar diensten aangeboden en de gedenkplaat gemaakt.

De basisscholen in Dinxperlo en de Heurne werken mee en adopteren de monumenten. Leerlingen van groep 8 dragen een gedicht voor, tijdens de herdenking. De werkgroep zou het op prijs stellen als de achtste groepers van de scholen bij toerbeurt het onderhoud aan de monumenten zouden willen gaan doen. Het is de bedoeling dat er lesmateriaal beschikbaar komt en ook zou een gastdocent een geschiedenisles over de bevrijding van Dinxperlo en zijn directe omgeving eind maart 1945 kunnen geven.
De Kerkrentmeesters in Dinxperlo, die de Dorpskerk beheren, hebben hun medewerking van harte verleend en ook de gemeente Aalten als beheerder van de kerktoren heeft goedkeuring voor plaatsing gegeven.

Daarnaast heeft er overleg plaatsgevonden met de Vereniging Viering Nationale Feestdagen (VVNF) Dinxperlo, de grootste Oranjevereniging van Nederland. Deze vereniging draagt zorg voor het programma voor de 4 mei-herdenking. Tijdens deze herdenking zal de de gedenkplaat om 19.45 uur worden onthuld. Een doedelzakspeler speelt daarbij passende muziek. Iedereen is van harte welkom bij de plechtige moment, op zaterdag 4 mei 19.45 uur bij de Dorpskerk.

Alexander Brown McNaught. Foto: Familie Mc Naught
Alexander en zijn broer. Foto: familie Mc Naught
Francis achter het graf van zijn jongste broer Alexander. Foto: Familie McNaught