Dick Smits en Joke Seinen kijken uit naar Amfipop. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dick Smits en Joke Seinen kijken uit naar Amfipop. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Foto:

Amfipop gunt bands groot publiek

VOORST/GENDRINGEN - Op zaterdag 18 mei staat het Openluchttheater Engbergen voor de zesde keer in het teken van Amfipop. Zeven bands betreden het podium en als special guest hebben organisatoren Joke Seinen en Dick Smits Status Quo Forever gecontracteerd. Seinen en Smits organiseren dit festival voor de zesde keer; aan bands geen gebrek. Joke: "We plaatsen een oproepje en dan sta je verbaasd om te zien hoeveel bands er reageren. Maar liefst dertig aanmeldingen hadden we dit jaar; daaruit hebben we een keuze gemaakt. Ze willen allemaal graag en dat is natuurlijk geweldig." Op de line up staan naast Status Quo Forever de bands Bootsman, Toffe Haan, Ruff McKenzy, Killer and the Coolcats, Broken Sky en Suitcase.

Door Waltraud Wensink

Al sinds de jaren 50 wordt het openluchttheater gebruikt voor allerlei voorstellingen en optredens. Het is een prachtige locatie, maar in de open lucht spelen brengt echter ook wel de nodige risico's met zich mee want dan moeten de weergoden je goed gezind zijn. Dick: "Daar hebben we natuurlijk ook aan gedacht. De bands en het publiek mogen rekenen op een overdekt festival. We hebben net als de vorige keer een grote parachute hangen die voor een mooie overkapping zorgt." Net als voorgaande jaren komen Robert eb Martine Rosenbaum van Natuurlijk Sinderens Weide Kalf met hun 'foodtruck' om iedereen te voorzien van lekkere hapjes. Dick Smits: "Ze hebben zelfs een burger omgedoopt tot de 'Amfiburger'. Verder Ook staat Arjan Kemperman er met zijn 'Draw Art Design'. Arjan is een kunstenaar uit Gendringen waar we erg benieuwd naar zijn. De poster is gemaakt door Paul Heutinck die we ook kennen van de Achterhoekse vlag en we mogen weer rekenen op de inzet van veel vrijwilligers." De toegang tot het bijzondere openluchtfestival in het bos is gratis.

De komst van special guest Status Quo Forever krijgen de organisatoren aangeboden door Openluchttheater Engbergen. De band speelt twee sets van een uur tijdens Amfipop. Status Quo heeft meer dan zestig hits gehad, meer dan welke rockband ook. De band heeft een kenmerkende stijl van weinig akkoorden, gemakkelijke teksten, een stevig ritme en wereldwijde hits als Mean Girl, paper Planer, Caroline, Dowm Down, Whatever You Want, Rockin' All Over The Wold, The Wanderer en meer. Status Quo Forever is een van de beste Status Quo tribute bands van Europa.

Divers programma
Op een festival spelen betekent soms ook dat de band die als eerste speelt niet gelijk een groot publiek heeft. "Geen probleem", meent John Elburg, zanger/gitarist bij 'Bootsman', dat als eerste op de rol staat. "De locatie is sowieso top en de sfeer is goed. We openen liever het festival dan dat we als laatste spelen. We kunnen dan na ons optreden zelf ook relaxed naar de andere bands kijken. Het heeft dus ook wel zijn voordelen." De stijl van Bootsman is 'southern blues-folk. De band heeft veel ervaren muzikanten aan boord. De titel van de cd van Bootsman doen ze op Amfipop eer aan: 'Deep in the woords'.
Van Toffe Haan is van alles te verwachten. Van bombastische rock tot kleinkunstige pop, met listige samenzang, snuggere teksten en heldhaftig gitaarspel. Invloeden gaan van André Manuel, De Dijk en The Amazing Stroopwafels tot Gorki langs Tenaciouc D en een vleugje Metallica.
Ruff McKenzy wordt beïnvloed door Jimi Hendrix en Led Zeppelin, en speelt blues en classic rock op een geheel eigen wijze. Bandleden Zilla Sessink, Nick Helmink, Twan Lieftogt, Patrick Slutter en Sander Lovink maken er vast een feestje van.
Killer and the Coolcats speelt rock 'n roll in de stijl van Jerry Lee Lewis, waarbij de piano met handen en voeten bespeeld wordt. Daarnaast spelen ze ook nummers van Chuck Berry en Elvis Presley.
Broken Sky is een energiekevijfmans rock-coverband, met een dynamische set van (bijna) vergeten klassiekers.
Suitcase is een duo dat tijdens de bandwissels zorgt voor de muzikale omlijsting. Ze spelen ergens tussen het publiek op de tribunes, om de pauzes tussen de bands op een mooie manier op te vullen.
Dick Smits en Joke Seinen benadrukken nog weer dat ze heel blij zijn met alle bands die komen spelen. "We hopen op een geweldige editie van Amfipop met veel publiek,omdat alle bands, stuk voor stuk, verdienen dat!"

Amfipop begint om 15.00 uur en duurt tot 23.00 uur. De toegang is gratis. Het Openluchttheater Engbergen is te vinden aan de Bosweg 5 in Voorst bij Gendringen.


amfipop.nl