Paraplu

Het wil nog niet echt zomeren. De temperatuur maakte enkele weken geleden een schijnbeweging van boven de 20 graden moar doar he'w 't dan bis now toe wel met 'ehad. En elke dag wel een buitje. Goed voor de natuur natuurlijk. Je krijgt al snel de gedachte dat ook mei doet wat zij wil. Ze trekt zich niks aan van de wensen van de boeren, de kantoormensen, de vakantiegasten, de groenverzorgers, de scholieren, de voetballers en de middenstanders. En da's maar goed ook! Als je een groot deel van de dag buiten moet zijn neem je nu al snel een paraplu mee. Voor de zekerheid. Het woord zelf is afgeleid uit de Franse taal. Je mag ook regenscherm zeggen. Deze omschrijving hebben de Duitsers dan weer van ons overgenomen. Zo werkt dat. Toch?
Op Koningsdag regende het ook. Niet zo heel hard maar toch wel zodanig dat het nodig was bij de rondgang van het Oranjekorps deze regenbeschermer mee te nemen. En jaahaa, bij de diverse speeches van de voorzitter van de VVNF en van de burgervader was het nodig de paraplu te openen en boven je hoofd te brengen. In de hoop niet al te nat te worden. Alle aanwezige VVNF-bestuursleden hadden een plu bij zich die ze ook gebruikten. Geheel in de trant van Koningsdag was de kleur van dit scherm oranje. Zoals het hoort. Ondanks de regen deed het aanzien van dit bordestafereel denken aan waar we die dag mee bezig waren. Samen onder moeders oranje paraplu aan de Koninklijke familie denken! Op een zeker moment komen dan de raadsleden uit 0543 hetzelfde bordes opklimmen. En dan bekruipt je toch het gevoel van waarom moeten zij nou toch weer anders doen? Niet de Dinxpèrse sfeer aanvoelen? Waarom zo'n akelig witte paraplu met ook nog een tekening en tekst er op?
Een poosje geleden is men een charme-offensief gestart richting ons dorp. Men wil proberen ons toch meer gevoel te laten krijgen bij wat er gemeentelijk op politiek niveau allemaal gebeurd. Op zich is daar niks mis mee, met dat offensief. Tijden veranderen en meningen ook. Dat is aan ons te zien en aan de verantwoordelijken in 0543. Laat zien dat je het echt aanvoelt, zoals de organisatie rond de Luchtmachtkapel in de feesttent. Prachtig!
Hopelijk zijn de weersvooruitzichten vanaf vandaag weer positief. Minder buien en hogere temperaturen. Aju paraplu!

Hol ow goed!
H. Eurneman