Jay Jay's Border Jazzmen viert op het twintigjarig bestaan in De Kruisberg. Foto: Cor Dekker Photografhy
Jay Jay's Border Jazzmen viert op het twintigjarig bestaan in De Kruisberg. Foto: Cor Dekker Photografhy Foto: Cor Dekker.

Twintig jaar jazz met Jay Jay's Border Jazzmen

Vervolg van de voorpagina

DINXPERLO/DOETINCHEM – Jay Jay's Border Jazzmen (JJBJ), het soepel swingende jazzorkest dat zich in de beginjaren meteen op de kaart zette met het handelsmerk 'Jazz uut den Achterhook', bestaat twintig jaar. Jan. J. Janssen uit Dinxperlo richte het orkest in 1999 op.

Close-harmonyzang
Naast dit alles onderscheidt JJBJ zich van andere jazz- en dixielandorkesten door de, vaak driestemmige, zang. "Met name dixieland met close-harmony zang."
Zo'n vijfentwintig keer per jaar wordt er in binnen- en buitenland opgetreden, vooral in jazzclubs en op jazzfestivals. "Maar ook op verjaardagspartijen, jubilea en bedrijfsfeesten." Soms wordt er opgetreden met anderen, zo verlenen een paar keer per jaar de Choo Choo Sisters hun medewerking. Zij zingen het repertoire van de Andrew Sisters."
De kracht van de optredens zit naast het repertoire in de afwisseling. "Steeds een ander ritme, een andere stijl, steeds om het nummer zang van ons erbij.
De toppers voor wat verzoeknummers betreft zijn onder andere 'Warte, warte nur ein Weilchen', een komisch lied dat we uit Hannover haalden en dat over een beruchte massamoordenaar gaat die in de buurt van die stad opereerde, daarnaast arrangementen van bigbandnummers van Bert Kaempfert en 'Top of the World' van de Carpenters."

Kwaliteit
Eens in de week repeteren de mannen van JJBJ in hotel Berkel Palace in Borculo. Daarbij nemen ze geen genoegen met half werk. "We willen wel kwaliteit en repeteren totdat het af is. Van daaruit kunnen we dan improviseren."
Qua repertoire wordt er steeds vernieuwd. "Maar de stijl blijft hetzelfde, want daar beleven wij en ons publiek plezier aan. En daar gaat het om. Hoe lang we nog doorgaan? Geen idee. Zolang we het kunnen en het leuk vinden. We hebben geen grootse plannen en haken in op wat er naar ons toe komt."
Bij het jubileumconcert, op zondag 12 mei van 14.30 tot 17.00 uur in De Kruisberg, Kruisbergseweg 172 in Doetinchem, wordt aandacht geschonken aan de geschiedenis van de band, spelen ex-muzikanten mee en worden door JJBJ ook nieuwe nummers gespeeld. Entree: 10 euro, leden van Doe Jazz '81 3 euro 50, leden passe-partout gratis.