Glasvezel

Er wordt geen nieuws verteld als hier en nu wordt aangegeven dat de wereldwijde technologie voor telefonie, televisie en internet steeds verder wordt verfijnd. Telefonie? De vaste lijn bij gebruikers thuis wordt al vaak nauwelijks of zelfs niet meer gebruikt. Druktoetsen op een toestel zijn er al lang niet meer. En alleen de oudere mens kent nog een toestel met een draaischijf. Wat een ontwikkelingen zijn er geweest in een tijdsbestek van ca. 150 jaar. Graham Bell zal er niet bij hebben stilgestaan toen hij in 1876 vanuit de ene kamer van zijn huis met zijn eigengebouwde installatie Mr. Watson "belde": Mr. Watson, come here, I want to see you. Deze meldde zich direct.
Televisie? Beeldbuizen worden steeds groter en platter. Het aantal pixels heb je voor het uitzoeken en interactief is al heel gewoon. Kleine kinderen weten al heel jong om te gaan met You Tube, Netflix en allerlei andere apps. Gewoon naar televisiezenders zoeken en kijken is er nauwelijks bij. Leg ze maar eens uit dat vroeger beeld en geluid alleen te ontvangen waren met een antenne op het dak tegen de schoorsteen aan.
Internet? In den beginnen was er een Amerikaans militair netwerk, ARPA genaamd, dat begon in 1969. Het groeide uit tot een wereldwijd web. Tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de gehele samenleving.
Ook bij ons in het dorp zijn al veel aansluitingen gereed. Nu nog de zogenaamde kleine kernen. De schop gaat in de grond als minstens 35% zich via een provider aanmeldt. Een cluster kleine kernen die in één keer wordt aangepakt bevindt zich in Oost Gelre (vijf aparte buurtschappen) en in onze gemeente. Het gaat in totaal om ruim 2.500 adressen. In de zes buurtschappen in onze gemeente alleen gaat het om ca. 700 adressen. Deze worden in één keer geteld. Eén van de buurtschappen is De Heurne. Hier gaat het om 193 adressen. Hier stond de teller eind vorige week op ruim de helft aanmeldingen. Meer dan genoeg dus!
Twijfel niet, meldt je aan voor 3 juni. Als je dat later doet betaal je zowat duizend euro voor aansluitkosten terwijl dat nu gratis is. En voor het pakket betaal je net zo veel als nu via de coaxkabel. Doe net als Mr. Watson: meld je direct!

Hol ow goed!
H. Eurneman