Het enthousiaste team Zomerschool, in IKC De Bosmark. Foto: Lydia ter Welle
Het enthousiaste team Zomerschool, in IKC De Bosmark. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Zomerschool: leuke dingen doen én Nederlandse taal bijhouden

DINXPERLO/AALTEN - Ook de gemeente Aalten krijgt z'n Zomerschool, in navolging van andere gemeenten in de regio. De Zomerschool is bedoeld voor kinderen tussen de vier en zestien jaar uit anderstalige gezinnen. Gedurende de zomervakantie worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor die kinderen, en soms ook voor hun ouders. Om de kinderen een leuke vakantietijd te bezorgen en tegelijk te zorgen dat ze in die lange zomervakantie de Nederlandse taal blijven spreken.

Door Lydia ter Welle

Jan van der Horst, directeur van IKC De Bosmark, en daarmee 'gastheer' van de Zomerschool, vertelt: "We hebben flink wat anderstalige kinderen op onze school, en elk jaar weer merken we, dat hun vaardigheden op het gebied van de Nederlandse taal behoorlijk wegzakken in die lange zomervakantie. Vooral ook omdat bij de kinderen thuis vaak geen of maar heel weinig Nederlands wordt gesproken. Ze raken uit het Nederlandstalige ritme, zeg maar. Door de Zomerschool hopen we dat die kennis niet wegzakt, en dat ze na de zomer verder kunnen men hun ontwikkeling."

Taalbeheersing belangrijk
De gemeente Aalten ziet het belang van een doorgaande ontwikkeling, en vindt taalbeheersing belangrijk, en heeft daarom 20.500 euro beschikbaar gesteld voor het opzetten van de Zomerschool. Welzijnsorganisatie Figulus Welzijn heeft vervolgens allerlei partijen bij elkaar gezocht om samen de Zomerschool vorm te geven. Zo is de bibliotheek Achterhoekse Poort erbij betrokken, net als Dilsoz Amin en Ghaidaa Gherra, cultuurverbinders vanuit Figulus, en Ella Sankowska, die zich als sociaal werker van Figulus vooral bezighoudt met vluchtelingenwerk en Nieuwe Nederlanders. Gastheer is Jan van der Horst van IKC De Bosmark, en Dini Veerbeek van het Vrijwilligersservicepunt van Figulus Welzijn is enthousiast meedenker.

Enthousiast team
Daarnaast zijn zeven jonge mensen (tijdelijk) aangenomen, die vanuit verschillende achtergronden komen en het programma van de Zomerschool vormgeven. Hun achtergrond is gevarieerd: ze komen uit het onderwijs, de muziekwereld, houden van sport en/of muziek of studeren. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze ervaring hebben met vrijwilligerswerk en houden van het opzetten van een leuk programma voor kinderen. Allemaal kijken ze vol enthousiasme uit naar de activiteiten van de Zomerschool

Vooral leuk voor de kinderen
Eric Wichgers, directeur van Figulus legt uit: "Het moet vooral leuk zijn voor kinderen. Het is immers vakantie; dan doe je leuke dingen. De mogelijkheden zijn talrijk. Het kan om sport gaan, om samen muziek maken, koken of toneelspelen, om spelen in het bos of een kijkje nemen op een plek waar kinderen anders niet gemakkelijk komen, bijvoorbeeld bij Dr. Jenny. Of misschien wel de kinderboerderij, of een ander uitstapje. Ook een knutselactiviteit kan op het programma staan. Een leuk programma, waar het samen plezier hebben én het samen de Nederlandse taal gebruiken - spreken, lezen en schrijven - vanzelf gaan."

Drie dagen, vier weken lang
De Zomerschoolactiviteiten vinden plaats in de periode van 30 juli tot en met 22 augustus, telkens op dinsdag, woensdag en donderdag. Dini Veerbeek: "Dat is bewust zo gekozen. De kinderen zijn dan drie dagen achtereen op Zomerschool, waarna weer een lang weekend volgt. Het is immers vakantie, en het zou goed kunnen dat hun ouders ook een familiebezoek hebben gepland of ergens anders naar toe willen met hun kinderen. In elk van die vier weken Zomerschool organiseren we zeker eens per week ook een activiteit met en voor de ouders, om ook hen erbij te betrekken."
'Kwestie van vertrouwen'
Koen, bijna klaar met zijn pabo-opleiding, was ook al betrokken bij de Zomerschool in Oude IJsselstreek. Hij bevestigt: "Het is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de mensen van de Zomerschool vertrouwen, anders sturen ze hun kinderen er niet naar toe. Daarom is het ook zo belangrijk dat we hen op allerlei manieren ervan overtuigen dat de Zomerschool goed is voor hun kind of kinderen, dat het leuk is én dat het vertrouwd is. Daarbij kunnen leerkrachten van de anderstalige kinderen helpen, maar ook mensen uit de omgeving van zo'n gezin. Denk aan buren, taalmaatjes, vrijwilligers van de activiteiten voor deze doelgroep, en natuurlijk zijn de cultuurverbinders belangrijk. Zij kunnen zich (soms) ook in de taal van het gezin uitdrukken en hun vertrouwen winnen."

Deelname aan de Zomerschool is gratis voor alle kinderen uit anderstalige gezinnen in de gemeente Aalten. Om het vervoer geen drempel te laten zijn, rijdt er vanuit Aalten en uit Bredevoort een busje om de kinderen naar De Bosmark te brengen. Ook dat vervoer is gratis. Wie meer wil weten over de Zomerschool, kan bellen met Figulus Welzijn: tel. 0315-655282 of 0543-473993.