Arie Doornink in de bijenstal op Engbergen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Arie Doornink in de bijenstal op Engbergen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Open Imkerijdagen op 13 en 14 juli

DINXPERLO/ENGBERGEN - Op zaterdag 13 en zondag 14 juli zijn er weer de landelijke open imkerijdagen waarbij iedereen die interesse heeft van harte wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen in het leven van de bijen en de imkers. Dat kan onder andere bij de bijenstal in Engbergen en bij imkerij 't Beggelder aan de Rietstapperweg 1a in Dinxperlo.

Door Waltraud Wensink

Arie Doornink is van nature een 'bezige bij' en kan van alles vertellen over de bijen en alles wat er bij komt kijken om bijen te houden. Hij is onder andere een van de docenten tijdens de leerzame cursus 'bijen houden'. Belangstellenden kunnen zich hier voor aanmelden. Na de cursus is de cursist in staat om zelf een volkje te houden en te verzorgen.

Het ledenaantal is de afgelopen jaren flink gestegen van 28 leden in 2012 tot 74 leden in 2019. En dat is goed, want: "De bijen zijn een belangrijke schakel in ons hele ecosysteem en zonder de bijen zou het er allemaal een stuk anders uit zien. Sterker nog, we zijn grotendeels afhankelijk van die kleine geelgesteepte zoemers."

Presentatie nieuwe logo
Doornink: "De activiteiten in en rondom de bijenstal tijdens de open imkerijdagen vinden plaats tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Voorheen heetten we 'bijenvereniging Dinxperlo –Gendringen en omstreken', maar dat gaan we nu veranderen. Op zondag 14 juli gaan we gelijk van de gelegenheid gebruik maken om onze nieuwe naam en daarbij ons nieuwe logo te presenteren. De naam wordt Imkersvereniging De Grensstreek. De leden kregen de gelegenheid om namen te bedenken en uiteindelijk werd de naam die Joep Wieskamp had bedacht uitgekozen. Het ontwerp van ons nieuwe logo is van Guus Tinnevelt. Naast een mooie bij en een honingraad, hebben we ook de mooie lindeboom van de gemeente Aalten-Dinxperlo er in verwerkt."

Veel wetenswaardigheden
Tijdens de open imkerijdagen kunnen bezoekers op een veilige manier heel dicht bij de bijen in de buurt te komen. Zo mag men een kijkje in de kast nemen en wie dat wil, kan ook een imkerspak aantrekken. Meerdere leden zullen aanwezig zijn om van alles over de bijen en de bijenstal te vertellen en rondleidingen te verzorgen. In Dinxperlo zijn dat Lucie en Edwin bij hun eigen Imkerij 't Beggelder en bij de bijenstal in Engbergen weer andere leden. Ook kan men honing proeven of kopen. De leden van de bijenvereninging vertellen ook over de bloemen en de planten en de belangrijke akkerranden. Doornink: "Het gaat de afgelopen jaren helemaal niet zo best met de bijen en dat willen we graag anders zien. Heel mooi dat de boeren nu bijvoorbeeld subsidie krijgen voor de mooi ingezaaide akkerranden. Op die manier kunnen we genieten van al het fleurigs langs de weg en akkers, en wordt de bij de mogelijkheid geboden om er weer bovenop te komen. Ook thuis in je eigen tuin kan je van alles doen om de bijen te helpen. Er zijn ook bepaalde weetjes over de bijen. Wist je bijvoorbeeld dat het bloemetje van een aardbei twintig keer bezocht moet worden om een mooie rode aardbei te worden? Of dat bijen vanaf hun geboorte tot aan hun dood voortdurend werken, of dat een bij wel veertig kilometer per uur kan vliegen, en dat een bij voor één kilo honing een afstand van zes of zeven keer de omvang van de aarde, dus zes of zeven keer ruim 40.000 km moet vliegen? Wie meer van het de bij en zijn gewoontes weet, hoeft ook niet meer bang te zijn. Zo'n zomerbijtje leeft slechts zes weken, en een koningin kan wel vier jaar worden. Als je dan bedenkt dat een bijtje bij 4000 bloemen langs moet gaan om één eetlepel honing te maken, kan je misschien iets meer respect opbrengen. Zestig procent van alle planten is afhankelijk van insectenbestuiving. Juist in de tijd waarin het niet zo goed gaat met de bijen, is ieder bijenvolk belangrijk en een stukje kennisoverdracht eveneens."
Doornink raakt er niet over uitgepraat: "Je zult zien dat je na het volgen van een cursus of het krijgen van voldoende informatie alles heel anders gaat beleven en ook anders naar de bijen zult kijken. Daarom zijn die open imkerijdagen ook zo ontzettend interessant en leuk voor zowel jong als oud. Dus verbreed je horizon en beleef de wereld van de bijen op 13 en 14 juli. Imkerij 't Beggelder is beide dagen geopend voor publiek en de bijenstal op prachtige locatie in Engbergen is geopend op zondag 14 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Het nieuwe logo. Foto: PR