Een scène uit Terug naar de toekomst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een scène uit Terug naar de toekomst. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Groep 8 De Bosmark ging 'Terug naar de toekomst'

DINXPERLO - Op dinsdagavond 16 en woensdagavond 17 juli namen respectievelijk groep 8a en groep 8b afscheid van IKC de Bosmark.

Door onze redactie

Nadat de kinderen eerst met elkaar en met de leerkrachten een lekker buffet hadden genuttigd, startte het officiële gedeelte van de avond. Voor elk kind een kort toespraakje en vanzelfsprekend werden de kinderen door de leerkrachten toegezongen. Na de pauze startte de musical. Het bijzondere aan deze musical is dat hij, net als vorig jaar, volledig zelf geschreven is door Margriet Fix (leerkracht van groep 8) en Danielle Jolink (één van de ouders van school). De basis van het verhaal van de musical 'Terug naar de toekomst' gaat over oud-leerlingen van groep 8. Zij komen er tijdens een reünie achter dat dertig jaar geleden tijdens een schoolreisje naar het Rijksmuseum iets grondig is misgegaan. Gelukkig heeft een van hen een app ontwikkeld waarmee zij terug kunnen gaan naar die tijd en zo de mogelijkheid krijgen om hun gemaakte fout te herstellen.

Net voor het begin van de musical is het een drukte van belang op het leerplein van de bovenbouw van IKC de Bosmark. De leerlingen van groep 8 lopen gespannen heen en weer naar de toiletten om zich daar om te kleden. Degenen die al omgekleed zijn, zitten in de stoel en laten zich opmaken of laten hun haar stylen. Alles om ervoor te zorgen dat ze omgetoverd worden tot het personage dat ze straks op het podium zullen spelen. De spanning is voelbaar maar ze hebben er vooral heel veel zin in. Niet alleen de leerlingen zijn wat gespannen maar ook voor Margriet Fix en Danielle Jolink, de schrijfsters van de musical is het best spannend. De personages, de scènes en de teksten op bekende melodieën, alles komt van hun hand. "Zelf ken je de musical van a tot z, je weet precies hoe je het samen bedoeld hebt, maar het is toch wel spannend of het uiteindelijk er zo uitkomt en ook zo bij het publiek overkomt", aldus Margriet. Het tweetal heeft vorig jaar voor het eerst samen de eindmusical voor groep 8 geschreven. "Margriet had toen al het concept zelf geschreven en nadat ik aangeboden had om haar te helpen als ze dat zou willen, hebben we het toen samen afgemaakt", vertelt Danielle. De musical werd toen zo enthousiast ontvangen door de leerlingen en het publiek dat ze besloten om ook voor dit jaar weer samen de eindmusical te schrijven. Margriet: "Ik hoorde het nummer 'Frozen' van Madonna en het zinnetje 'als tijd eens stil kon staan' paste zo mooi op dit nummer. Automatisch schoot toen door mijn hoofd 'Back to the Future', terugreizen in de tijd en daar de toekomst veranderen. We hebben twee actuele thema's van dit schooljaar, het themawerkstuk 'Over 30 jaar' en ons jaarlijkse bezoek aan het Rijksmuseum, genomen en zo ontstond toen de musical 'Terug naar de toekomst'. De musical is echt op de kinderen geschreven en we hebben de kinderen de beroepen en delen tekst aan laten dragen. Op deze manier komt de musical ook echt vanuit de kinderen en ik ben erg blij met het uiteindelijke resultaat."
Dat ook de leerlingen heel erg blij zijn met de musical blijkt wel uit hun reacties. Juul Melten uit groep 8a vertelt: "De juf kent iedereen goed en kan daardoor rekening houden met de rollen van de kinderen en ik vind het een heel leuk verhaal met leuke liedjes." Klasgenoot Dirk van Duivenboden zegt: "Ik vind het ook echt een heel leuk verhaal en we mochten zelf ook de tekst veranderen als we dat wilden." Marlon van Dijk uit groep 8b vindt het leuke aan het verhaal dat je terug in de tijd gaat en klasgenoot Lucas Kuijk is erg blij met zijn hoofdrol en vult nog aan dat hij het knap vindt dat het een zelfgeschreven verhaal is.

Ook leerkrachten Femke van den Bergh en Linda Smeenk van groep 8a zijn erg blij met de musical. "Doordat het echt op de kinderen geschreven is staat het dichterbij hen. De leerlingen zijn erg enthousiast en waarderen het feit dat ze - tot op zekere hoogte - inspraak hebben. Doordat er geen vast decor is kon ook dit volledig samen uitgewerkt worden," aldus Femke. "En doordat het herkenbaar is merk ik dat het ook makkelijker is om het ze aan te leren", vult Linda aan. "Wij zijn erg trots op het resultaat. De musical bevat goede ingrediënten zoals spanning, humor en leuke muziek."

Dat de leerlingen enthousiast zijn blijkt ook wel wanneer de musical opgevoerd wordt. Iedereen voert zijn rol met verve op, de woordgrappen vliegen over het podium en het publiek is laaiend enthousiast. En ook Margriet en Danielle zijn meer dan trots: "De leerlingen hebben het allemaal fantastisch gedaan."

Een scène uit Terug naar de toekomst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een scène uit Terug naar de toekomst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een scène uit Terug naar de toekomst. Foto: Frank Vinkenvleugel