Baum

Net voor en net over de Aa-strang richting Anholt, bijna tegenover het hotel-restaurant, nog voor de afslag naar links bevinden zich twee kleine bosjes. In deze bosjes zijn vanaf de weg nog net twee kleine metalen bordjes op een steen zichtbaar. Auf diesem Schild steht geschrieben 'Bäume der Freundschaft - zwischen der niederländischen Gemeente Dinxperlo und den deutschen Städten Isselburg und Bocholt – Gepflanzt am 8. März 1988'.
Was er ruim 31 jaar geleden een bepaalde reden voor dass die Freundschaft zwischen Leute an disse en gunne kante die war, ist und immer sein wird op deze manier nog eens moest onderstrepen? Was het vanwege de aanleg van de Dinxperloer Strasse (de L 606)? Die was al ver daar voor in de zeventiger jaren hergestellt. Toch? Toen die nieuwe weg er nog niet was liep de oude weg vanaf het hotel/restaurant direct door, over de Rietstapperbrug, naar de (Dinxpèrse) Anholtseweg, langs het kommiezengebouw, waar nu de T-splitsing is. Verder richting darp waren links en ook rechts alleen maar Bäume. Bebouwing begon pas waar de oude Tapijtfabriek was. En vrij goederen- en personenvervoer werd zes jaar later pas gestattet. In 1994, precies 25 jaar geleden dus. Noem mij de reden en ik ben tevreden.
De achterste Schild zou misschien de plaats kunnen markeren waar ook na de crisisjaren een klein wachtgebouwtje was waar de Duitse kommiezen Grenskontrollen durchführten. Er zijn ganz viele Foto's von dem Hellweg in Suderwick / Dinxperlo und vom dortigen Grenzübergang. En veel mensen die verhalen kunnen vertellen over 't Stacheldraht en Schmuggelgeschichten. Maar van deze keet bij de Brückendeich, diese Bretterbude, meer was het niet in mijn beleving, kan ik geen enkele opmerking, beschrijving, tekening of foto vinden. Het stond tussen de Aa-strang en de afweg naar links. Ooit in het voorbijgaan lang geleden heb ik wel eens een foto hiervan gezien. Met een Grenzkontroleur er op. Na hem te zijn gepasseerd was er een soort niemandsland. De brug over en je kwam bij de Nederlandse douane. Weet iemand meer van deze Bretterbude?
En als je dan weer met 't Rad richting de bebouwde kom fietst zie je het mooiste plaatsnaambord: dat van het Europese dorp Dinxperwick!

Hol ow goed!
H. Eurneman