Eric Knipscheer fietste 1200 km in 84 uur. Foto: PR
Eric Knipscheer fietste 1200 km in 84 uur. Foto: PR Foto:

Eric Knipscheer fietst monstertocht van 1200 kilometer

Lid van WTC Dinxperlo daags na toertocht weer gewoon aan het werk

DINXPERLO - Eric Knipscheer, fervent langeafstandsfietser en lid van de WTC Dinxperlo heeft de afgelopen week een enorme sportieve prestatie geleverd. Hij reed de monstertoertocht Parijs - Brest - Parijs, met een afstand van maar liefst ruim 1200 kilometer. De tijdslimiet van 84 uur, drieƫnhalf etmaal, die aan deze tocht verbonden is, werd door Eric ruimschoots gehaald: hij finishte na 'slechts' 69,5 uur. En de volgende dag gewoon weer aan het werk!

De tocht werd in 1891 voor het eerst georganiseerd als wedstrijdtocht voor wielerprofs. De eerste winnaar deed er bijna drie dagen over, de laatste deelnemer had zeven dagen achterstand. Vanaf 1951 wordt deze tocht niet meer door profs gereden, maar sinds 1931 staat de tocht ook open voor amateurs en liefhebbers en vanaf 1971 is het evenement vierjaarlijks. Ook ligfietsers, roeifietsers en steps mogen meerijden. Voorwaarde voor deelname is wel dat de rijder aantoonbare ervaring moet hebben in het rijden van langeafstandstochten, van 200, 300, 500 en 600 kilometer, ter voorbereiding.

Kriebels
Eric, altijd al een liefhebber van ultra-afstanden en lid van Randonneurs nl , een organisatie rondom langeafstandsfietstochten, kreeg drie jaar geleden de kriebels om aan Parijs - Brest - Parijs deel te nemen. Vorig jaar schreef hij zich in en na aantoonbare fietservaring, vaak alleen en niet altijd echt lange afstanden, werd zijn voorinschrijving in juni dit jaar omgezet in een definitieve.
Aan de tocht van dit jaar, die wel vergeleken wordt met de Elfstedentocht bij het schaatsen, deden 6300 fietsers mee van wel vijftig nationaliteiten. Onder hen waren 113 Nederlanders.
Eric startte op maandagochtend 19 augustus om 05.15 uur. Met de gestelde tijdslimiet van 84 uur kon hij dus uiterlijk donderdagavond 17.15 uur finishen. Maar al in de nacht van woensdag op donderdag kwam hij om 02.45 uur binnen. De gemiddelde snelheid inclusief pauzes was circa 18 km/uur, maar zonder de pauzes maar liefst 25 km/uur.

Slapen
Onderweg heeft Eric twee keer kort geslapen, in de camper waarmee zijn echtgenote Bianca op de route aanwezig was. Hij gunde zichzelf slechts twee slaappauzes van 1.15 en 2.45 uur. Voor meer slaapuren had hij geen tijd, vond hij.
De organisatie had in totaal veertien officiƫle pauze- cq controleplekken ingericht waar eventueel ook geslapen kon worden maar Erik maakte daar geen gebruik van. Wel stopte hij er om wat te eten en te drinken en voor onderweg wat in te slaan, maar het moest niet te lang duren, liever fietste hij snel weer door.
Natuurlijk was het onderweg wel eens moeilijk. Al na 50 kilometer dacht hij 'waar ben ik aan begonnen', maar na wat eten en drinken volgde toch snel een herstel. De rest van de route is hij niet echt in grote problemen geraakt. De wind was geen echte bondgenoot, zeker driekwart van de route had Eric tegenwind. Een hele klus, omdat er meestal alleen wordt gefietst. Ook het aantal hoogtemeters was niet mis: maar liefst 12.000 meter moest er worden geklommen.
Na het volbrengen van de monstertocht bracht de camper met Bianca achter het stuur hem weer terug naar Dinxperlo. Op donderdagavond om 23 uur waren ze weer thuis, waarna Eric de volgende ochtend om 07.30 uur weer gewoon aan de slag ging bij zijn werkgever en persoonlijke sponsor SABA Dinxperlo.
Op de vraag of hij dit nog eens weer zou doen is Eric heel duidelijk: uiteraard. Sterker nog: het besluit is, samen met Bianca al genomen. Over vier jaar zal hij er weer bij zijn voor een herhaling van deze belevenis, ook door het enthousiasme langs de kant. Een aanrader voor iedereen die houdt van fietsen en dan met name het langeafstandsfietsen.