De Plucker Muzikanten vieren hun vijftienjarig jubileum. Foto: PR
De Plucker Muzikanten vieren hun vijftienjarig jubileum. Foto: PR Foto:

Jubileum voor de 'Plucker Muzikanten'

DINXPERLO-de Pluckermuzikanten hebben iets te vieren. Ze bestaan op 15 september namelijk 15 jaar. Voor de leden van de harmonicagroep en met name oprichter Albert Plucker, is dit een mooie mijlpaal.

Door Waltraud Wensink

De groep begon vijftien jaar gelden onder leiding van Albert Plucker. Er was zoveel animo voor mensen die les van hem wilden dat er al snel uitgeweken moest worden naar een grote oefenruimte. Plucker had een groep leerlingen op zowel de dinsdag als woensdag die allemaal graag wilden leren om op een trekzak te spelen. Plucker had hier zo zijn eigen methode voor ontwikkelt zodat mensen ook zonder noten konden leren spelen. Nu, na vijftien jaar is er nog maar één oefenavond waarin de hele groep gezellig bij elkaar zit en er een gezellig muzikaal spektakel van maakt.

Jan ten Brinke is voorzitter van de 'Plucker Muzikanten' en is tevreden over de sfeer in de groep. "We zijn met 32 spelers waarvan er toch iedere een groot aantal komt oefenen. Het is gemoedelijk en gezellig met op zijn tijd een vrolijke noot, maar zeker ook tijd voor een geintje tussendoor. Dat moet kunnen, daarna gaan we weer serieus aan de slag. Toen we nog op twee avonden oefenden waren het toch op de een of andere manier aparte groepen. Nu we op één avond gezamenlijk oefenen merken we na een gewenningsperiode dat het de groep ten goede komt en dat we ons beter ontwikkelen als groep. Wim Bruggink, algeheel muziekleider van de 'Plucker Muzikanten' en tevens de slagwerker, heeft het stokje in 2017 over genomen van Albert Plucker. Toen ik bij de 'Plukker Muzikanten' kwam had ik niet gedacht dat ik zo lang zou blijven hangen, aangezien het niet echt mijn ding was. Ik wilde het eerst een tijdje op proef doen. Maar het viel me allemaal zo ontzettend mee en ik vond het alsmaar leuker. De leden hebben hun enthousiasme op mij overgebracht. Ik heb destijds aangegeven dat ik best de leiding op me wilde nemen maar dat er dan wel een aantal zaken anders moesten. Daar kwam in het begin wel het nodige commentaar op maar dat is begrijpelijk want veranderingen brengen soms onrust met zich mee. Nu kunnen we toch stellen dat het goed gekomen is".

Titel erelid bijna net zo mooi als een standbeeld
Ten Brinke: "Albert heeft veel verantwoording gehad binnen de Plucker muzikanten en is met recht benoemd tot erelid van de vereniging. Ook is hij Koninklijk onderscheiden voor zijn inzet. Dat is iets waar hij best trots op mag zijn want hij heeft maar mooi een vereniging op zijn naam staan en dat pakken ze hem niet meer af". Plucker: "Ik heb nu minder verantwoording binnen de groep nadat Wim het stokje van mij heeft overgenomen. Ik zit eigenlijk praktisch altijd naast hem en heb nog wel eens de neiging om me ergens mee te bemoeien. Ik wordt dan echter keurig terugverwezen naar mijn eigen taak. Wim doet zijn taak als muziekleider erg goed, dus mijn goedbedoelde bemoeienis is eigenlijk helemaal niet nodig. Het verschil met 15 jaar terug is dat ik toen als eerste er was en als laatste wegging. Nu is het omgekeerd. Ik kom vaak als laatste en kan ook weer als een van de eersten weg. Ik heb geleerd om het wat meer los te laten en zelf nu ook als spelend lid te genieten van de vereniging. Een koninklijke onderscheiding en een vereniging met mijn naam is bijna net zo mooi als een eigen standbeeld". Inmiddels bestaat de groep niet alleen meer uit Harmonicaspelers maar is de groep uitgebreid met een slagwerker, zang en zelfs af en toe de Tuba. Ten Brinke: "We zijn begonnen onder leiding van Albert Plucker, verder gegaan onder leiding van Wim Bruggink en als bestuur hebben we structuur gevormd waar een ieder wel bij vaart. Het levenswerk van Albert ligt vast en wij hebben een gezonde groep die het samen ontzettend goed doet en met veel enthousiasme speelt bij diverse activiteiten. We hopen op deze manier nog een hele tijd samen te mogen spelen waarbij we een leuke uitdaging niet de weg gaan. En dan zien we als groep uit naar ons volgende jubileum!