Bestorming

De vakantie zit er weer op. We gaan met frisse zin weer aan een nieuw werkjaar beginnen. Het energiereservoir is weer volgetankt en een nieuw hoofdstuk is in ons levensboek opengeslagen. Wat een mooie volzin, hé? Toch zijn deze woorden best wel op hun plek als je twee vergelijkbare gebeurtenissen erbij haalt.
Nu precies 230 jaar geleden werd er een gevangenis in Parijs bestormd. De roep om verandering bij het gewone volk was zo groot dat men daar zeer rigoureuze maatregelen ter hand nam. Niet eens zo zeer om de (slechts zeven) gevangenen te bevrijden maar om de meer dan 13 ton buskruit te bemachtigen die daar lag opgeslagen. Een dag ervoor had men zo'n 30.000 musketten buit gemaakt maar geen buskruit. Op die bewuste 14e juli bestormden een kleine duizend (!) mensen de Bastille en zo werd deze gebeurtenis de symbolische start van de Franse Revolutie.
Iets meer dan vijftig dagen geleden werd er hier in ons dorp ook een Revolutie bekrachtigd. Gelukkig ging het er niet zo heet aan toe als lang geleden in Parijs. Op 12 juli van dit jaar werden in het Kulturhus drie ledenvergaderingen gehouden: van DZSV, van SVD en van FCD. Musketten en buskruit kwamen hier bij elkaar en het resultaat was een enorme knal die tot ver in de Achterhoek te horen was. Een nieuwe vereniging was geboren! Een afsluiting van een periode van twijfelen, van aftasten, van aarzeling, van katten uit bomen kijken, van berusting, van nadenken, van praten, van plannen maken, van geld zoeken (en vinden!) om tenslotte te komen tot wat het nu is: een nieuwe voetbalclub met een nieuw bestuur, nieuwe kleding, nieuwe velden en een nieuw elan. Alles ademt een nieuwe tijd, zeker als het nieuwe clubhuis er binnen een jaar zal staan.
Tijdens de open dag anderhalve week geleden was dit in de morgen al goed merkbaar. Zo'n 250 jeugdige voetballers slurpten de trainingen in zich op. In de middag waren er vele seniorenwedstrijden, in de avond gevolgd door een toernooi van de vier plaatselijke voetbalclubs. De gehele dag was er een bestorming van bar en bbq. Ik heb ze allemaal geteld. Het waren er een kleine duizend! Een mooie start van een sportieve Revolutie in Dinxpèr!

Hol ow goed!
H. Eurneman