Marcel Elting, Stefan Heinen, Gerard te Hennepe en Leo van der Linde. Foto: Henk Heinen
Marcel Elting, Stefan Heinen, Gerard te Hennepe en Leo van der Linde. Foto: Henk Heinen

Historische plaatjes verzamelen bij de Albert Heijn

AALTEN – Binnenkort kunnen er weer plaatjes verzameld worden bij de Albert Heijn. Dit keer gaat het niet om plaatjes van landelijke of plaatselijke voetballers. Het gaat om oude foto's van Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en de buurtschappen, die in een verzamelalbum kunnen worden geplakt. "We willen hiermee iets terug doen voor de Aaltenaren", zegt Marcel Elting, de supermarktmanager, "want wij gaan volgend jaar verbouwen en dan zullen onze klanten wel overlast ervaren."

Door Bernhard Harfsterkamp

Knipoog naar het verleden
De titel van het boek wordt "Vervlogen tijden in beeld gebracht". "Die knipoog naar het verleden past goed bij onze verbouwing", zegt Elting. Hij begint in september als nieuwe manager in Aalten en zal het hele bouwproces begeleiden. De verbouwingsplannen zijn tot nu toe door bewoners en gemeente goed ontvangen. De Albert Heijn aan de Hoven wordt niet alleen groter, maar krijgt ook een parkeergarage. Onderdeel van het plan is dat de Hogestraat een nieuwe wand krijgt, die de aanblik aantrekkelijker maakt. De nieuwe gevel herinnert aan karakteristieke panden uit het verleden. Daarom viel het idee van Stefan Heinen van ESHA/De drukwerkontzorger om een historisch verzamelalbum te maken meteen in goede aarde.

Werken met lokale mensen
Historische verzamelalbums zijn niet nieuw. Heinen dacht dat het een leuk idee zou zijn om dit ook in Aalten uit te voeren. In juli gaf Albert Heijn hem de opdracht om er mee aan de slag te gaan. Daardoor moest er in korte tijd veel gebeuren. Stefan Heinen, afkomstig uit Winterswijk, werkt graag met lokale mensen. "Lokale acties met lokale ondernemers en mensen hebben mijn voorkeur", zegt hij. In Aalten benaderde hij de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten, Dinxperlo, Wisch. Die bracht hem in contact met Leo van der Linde, die vele oude foto's van Aalten en omgeving heeft verzameld en ook over de geschiedenis van Aalten heeft geschreven. In het Aaltens Nieuws verzorgt hij daarover een wekelijkse rubriek.

Eerst het boek, dan de plaatjes
"Leo ging meteen vol enthousiasme aan de slag", zegt Heinen. Voor de vormgeving vond hij Gerard te Hennepe bereid, die zelfstandig vormgever is, maar in Aalten ook bekend is van de bijenvereniging en de stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland. Die heeft samen met Van der Linde de afgelopen week nog veel moeten doen, zodat het boek op tijd naar de drukker kon. "In korte tijd hebben we veel werk verzet." De verzamelactie start op 9 september. Bij deze krant zit een sealpack met een stempelkaart en vier stickerplaatjes Bij 10 euro aan boodschappen krijgen de klanten één stempel. Vier stempels zijn genoeg om het inplakboek aan te kunnen schaffen. Dat kan tot en met 29 september. De teksten kunnen dan al gelezen, maar het boek is pas compleet als alle afbeeldingen er in opgenomen zijn. De plaatjes kunnen van 30 september tot 8 december verzameld worden. Bij elke 10 euro krijgt de klant vier plaatjes. In totaal staan er 288 afbeeldingen in het boek. Plaatjes verzamelen betekent altijd dat je dubbele zult krijgen. Daarom zal de Albert Heijn later in het jaar ook een ruilbeurs organiseren. "Wij zorgen voor een mooie ruimte daarvoor", zegt Elting. Hij weet dat bij vorige plaatjesalbums een paar honderd mensen afkwamen op zo'n ruilbeurs.