Fanfaretalenten overleggen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Fanfaretalenten overleggen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Eigen muziekonderwijs voor Dinxperloos fanfaretalent

DINXPERLO - Na een periode van meer dan twee jaar voorbereiding was het dan vorige week eindelijk zover: de Stichting Fanfare Talenten in Dinxperlo is van start. De officiële aftrap geschiedde op 7 september tijdens een bijeenkomst in Sportcentrum Het Blauwe Meer. De Stichting gaat namens de muziekvereniging Prinses Beatrix en fanfareorkest Psalm 150 de muziekopleiding van kinderen ter hand nemen.

Namens de werkgroep opende Gerard Boland de middag met een terugblik op het ontstaan van de stichting. Toen Psalm 150 en Prinses Beatrix de vraag kregen om het fanfareonderwijs zelf vorm te gaan geven, hoefde daar niet lang over nagedacht te worden. De kans om zelf het muziekonderwijs te beheren werd door de verenigingen gezien als een grote kans om kinderen nog meer te enthousiasmeren, uit te dagen en op te leiden tot goede muzikanten. Hierbij staan een goede kwaliteit van onderwijs, brede toegankelijkheid voor leerlingen en een goede afstemming van belangen van leerlingen en docenten hoog in het vaandel. Voormalig wethouder Henk Rijks, initiator van dit project, onthulde vervolgens het logo van de stichting: het officiële startsein voor de Stichting Fanfare Talenten Dinxperlo. Het bestuur van de stichting bestaat uit Johan van Schijndel (voorzitter), Petra Melten, (secretaris), Hendrik Nijman (penningmeester), Elles Klompenhouwer-Westerveld (leerlingencoördinator) en Gerard Huls (algemeen bestuurslid).

Betekenis
Hans te Lindert, wethouder voor Onderwijs, Jeugd- en Sportzaken, haalde namens de Gemeente Aalten het belang van muziekonderwijs aan: uit onderzoeken blijkt dat musiceren een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand van de mens, maar ook op de intelligentie. De betekenis van muziek is veel groter dan woorden, beelden of geuren. Uit EEG-onderzoeken is gebleken, dat bij musicerende mensen de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden zijn dan bij niet-musicerende mensen.
Tijmen Botma is bereid gevonden om in zijn vrije tijd een klankbord te vormen voor zowel docenten als bestuur van de Stichting Fanfare Talenten. Tijmen is bekend als een bevlogen docent en dirigent met pedagogische en didactische vaardigheden die muzikanten weet te inspireren. In zijn praatje haalde ook Tijmen het belang van muziek maken aan. Niet alleen op de cognitieve ontwikkeling heeft muziek maken effect, ook op sociaal en maatschappelijk vlak levert muziek maken een grote bijdrage; het vormt je karakter en het bepaalt je vriendenkring.
Elles Klompenhouwer-Westerveld stelde de docenten voor die voor de stichting werken: Hans Hilferink (hoorns), Ruben van Schijndel (klein koper), Colin Janssen (slagwerk), Gido van Schijndel (groot koper) en Esli Vogel (saxofoons). Tot november worden de lessen van Esli nog verzorgd door Jos Kok vanwege haar zwangerschapsverlof. De aanwezige leerlingen maakten kennis met de docenten en maakten afspraken over het rooster van de lessen. Deze lessen zullen worden gegeven in Sportcentrum Het Blauwe Meer en in het gebouw van Hengelsportvereniging 'De Voorn'. De stichting is erg blij en dankbaar voor deze samenwerkingen.

Hans te Lindert bij de start van Fanfaretalenten. Foto: Frank Vinkenvleugel