Burgemeester Anton Stapelkamp vertelt trots over SeptemberKunst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Anton Stapelkamp vertelt trots over SeptemberKunst. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

SeptemberKunst blijft groeien

AALTEN/DINXPERLO - Het is een cultuur-verbindend en grensoverschrijdend project: SeptemberKunst, en de zesde editie, 2019, is al halverwege. De belangstelling blijft groeien. De officiële opening in de Bredevoortse Koppelkerk werd een zeer geslaagde avond, waar veel mensen de kunst kwamen bewonderen.

Door Eva Schipper

Burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten vertegenwoordigde Nederland bij de opening van SeptemberKunst en Bocholt had namens Duitsland eveneens de burgemeester afgevaardigd, Elisabeth Kroesen. Het grensoverschrijdende evenement is voor de zesde keer georganiseerd door Stichting Art. De Koppelkerk in Bredevoort en Galerie Kö in Bocholt zijn de hoofdlocaties van de exposities. Ook op andere plekken wordt geëxposeerd: in eigen huis of tuin, op bijzondere locatie of in een atelier. Het evenement werd dit jaar gehouden in de laatste twee weekenden van september. De werken van de deelnemende 55 kunstenaars kunnen op 28 en 29 september nog worden bewonderd.

Anton Stapelkamp vindt het knap hoe de ballotage is uitgevoerd. Het is namelijk erg lastig om tussen al de kunstenaars te kiezen, want wat is mooi? "In mijn vorige gemeente zat ik in de jury voor het kiezen van een portret van koning Willem Alexander. Het ene schilderij was erg realistisch. Bij het andere schilderij ging er door me heen: men zegt dat dit de koning is.” Ook vertelt de Aaltense burgemeester hoe belangrijk kunst is. "Kunst is een weerspiegeling van de maatschappij, kunst doet de kijker verwonderen, kunst verrijkt en cultuur verbindt.” Stapelkamp dankte iedereen die meegewerkt heeft aan het project.
Bocholts burgemeester Elisabeth Kroesen zei: "Het niveau van de kunstenaars is erg hoog. Kunst overbrengen lukt zonder woorden, dat kent geen grenzen en geen landsgrenzen." Ze bedankte stichting Art Aalten en in het bijzonder haar Nederlandse collega Stapelkamp.

Projectvoorzitter Loes Tieman vindt het goed voor kunstenaars uit de buurt dat ze een podium krijgen. Bovendien is het voor de inwoners ook ontzettend leuk: "Het is echt een toevoeging voor de gemeente.” De voorzitter is blij met de echt positieve reacties van bezoekers. "Ze waren onder de indruk van de werken, dat is super om te horen.” Loes Tieman benadrukte verder hoe blij ze met de locatie De Koppelkerk is.

Burgemeester Elisabeth Kroesen:
SeptemberKunst is geopend. Het publiek klapt verheugd. Foto: Frank Vinkenvleugel
Loes Tieman heette het publiek van harte welkom. Foto: Frank Vinkenvleugel