David Beijer speelt de hoofdrol in 'De Kleine Kapitein' en Eefje Ernst heeft de regie. Foto: Josée Gruwel
David Beijer speelt de hoofdrol in 'De Kleine Kapitein' en Eefje Ernst heeft de regie. Foto: Josée Gruwel Foto:

'Ik ben de Kleine Kapitein, dat is de allermooiste zin'

Start van veertigjarig jubileum MPG met 'De Kleine Kapitein'

GAANDEREN – Musical Producties Gaanderen, begonnen als kinderkoor de G-Sleuteltjes, bestaat veertig jaar. Met de uitvoering in Amphion van de musical 'De Kleine Kapitein', op zaterdag 12 en zondag 13 oktober door MPG Jeugdtheater, start het feestjaar. Voor regisseur Eefje Ernst heeft de musical een diepere betekenis, en voor de 11-jarige Sander Beijer komt de hoofdrol ook niet zo maar uit de lucht vallen.

Door Josée Gruwel

De aftrap van het jubileumjaar met 'De Kleine Kapitein' is bewust gekozen. De musical, naar het in 1970 uitgekomen boek van Baul Biegel, dat al snel de Gouden Griffel kreeg, is namelijk speciaal voor MPG geschreven door Leon de Jongh en gecomponeerd door Rik Helmes en Willem van Doesum. In 2001 bracht MPG Jeugdtheater de productie op de planken, destijds in de kleine zaal van het oude Amphion.
Eefje Ernst heeft daar mooie herinneringen aan: "Ik mocht toen de prachtige koningin Galatea spelen, een rol met veel vrouwelijkheid en met een behoorlijk moeilijke solo. Dat paste allemaal precies bij me." Nu is Ernst de regisseur. "We steken de oude productie in een nieuw jasje, waarbij we het verhaal intact houden. Het verschil met de oorspronkelijke versie is dat we de liedjes hebben opgefrist, er nu gedanst wordt (onder leiding van Evi van Blokland) en de kleding spectaculairder is. Ook is er meer decor, zijn er meer rekwisieten en vallen er geen stiltemomenten bij de changementen. Voor het publiek is er bij het kindvriendelijke verhaal, dat voor kinderen vanaf vier jaar wel te volgen is, dus meer te beleven. Er spelen zo'n dertig jeugdspelers mee. De vijf volwassenen die meedoen hebben vanuit de geschiedenis allemaal op een of andere manier een relatie met MPG."

Hoofdrol
De elfjarige David Beijer uit Doetinchem heeft de hoofdrol. "Als kind las mijn moeder 'De Kleine Kapitein' voor. Dat boek vond ik toen al helemaal geweldig omdat het verhaal zo avontuurlijk is."
Voor David is dit zijn eerste seizoen bij MPG Jeugdtheater. Hiervoor was hij een jaar bij GRID in Doetinchem. In groep vier speelde hij op de Vrije School al eens de hoofdrol in een spel. Toneelspelen doet hij heel graag. "Mijn oma zei altijd al dat ik een toneelspeler ben."
Het is dus niet verwonderlijk dat David zich opgaf voor de auditie. "Als je meedoet aan de auditie heb je een grotere kans op een grotere rol. Toen meester Sander Spaan, die de muzikale leiding heeft, ons bij de auditie vroeg welke rol we wilden, een kleine, middelmatige of grote, stak ik mijn vinger op bij grote."
Nu is David bezig met het leren van zijn rol. Zijn vader, moeder en zus helpen hem met overhoren. "Zij lezen de zin erna en ervoor voor en ik zeg dan mijn tekst."
Over de allermooiste zin hoeft hij niet lang na te denken. "De eerste zin: Ik ben de Kleine Kapitein. Als je die zin uitspreekt krijg je echt het gevoel dat je de Kleine Kapitein bent."
Soms vindt hij de tekst moeilijk, en alleen zingen is ook niet altijd even gemakkelijk, laat staan zingen en dansen tegelijk. Maar David gaat er vol voor. "Ik weet dat ik vlak voor de uitvoering zenuwachtig ben. Om me dan te concentreren ga ik in de kleedkamer melodietjes neuriën, daar word ik rustig van."

Het verhaal
'De Kleine Kapitein' is het verhaal van de jongen die op het strand een schip bouwt en dan met zijn vrienden Dikke Druif, Marinka, Dimi en Bange Toontje op avontuur gaat. Het wordt een zeereis waarbij ze bijzondere eilanden aandoen, zoals het eiland van Groot en Groei, waar je in één nacht opgroeit tot volwassene. Ze beleven spannende avonturen en komen uiteindelijk in een spookstad in het land van Grijs en Grauw. Daar redden ze de mensen door voor de koning de mooie koningin Galatea op te sporen. Ondertussen speelt ook het verhaal van de schipper Gijs die overleefde toen zijn schip verging en met de Kleine Kapitein meereist en zijn scheepsmaten terugvindt.
MPG Jeugdtheater brengt de productie op zaterdag 12 oktober, aanvang 19.30 uur en op zondag 13 oktober, aanvang 15.30 uur, in de kleine zaal van Amphion. Kaarten kosten 15 euro en zijn via Amphion te verkrijgen.