Phantomwohnung

We kunnen gerust stellen dat de staat van de woonhuizen in zowel Suderwick als Dinxperlo gewoon goed is. Es ist sehr schön wohnen an dieser und jener Kante van de Grenze. A'j 's de moeite nemt um op 't fietsken te springen en i'j radelt 's deur de stroaten hen van Suderlo und Dinxperwick dan mot ow toch gewiss opvallen dat de Häuser gans mooi bunt. De raams bunt schone, de veurdeure steet vake los en a'j dan noar binnen goat steht de koffie al zowat op d'n Tisch. En in de Zoerik stoat ze dan al sehr schnell klaor met een lekkeren Kuchen. De Wohnzimmèr bunt altied stofvri'j en at 't an moedèr de vrouw lig zal dat immèr zo blieven. Rondum 't huus is d'n Garten een lust veur 't oge. D'n Rasen is 'emèèjd en d'r is gin herfstblad te ziene. Behalve an de boom dan.
Moar ja, ook an disse Angelegenheit is een Kehrseite. Als je van de Kante van de Heelweg de Keupenstroate ingaat is er een hele trieste aanblik was mann daar sieht direkt zur Rechtenseite. Je schrikt gewoon van de Anblick van het onafgemaakte "bouwval". Het is al weer jaren geleden (hoe lang al?) dat ze angefangen haben doar iets te bouwen. Eine Wohnung? Met Garage? Wat is de bedoeling van het spuuglelijke hässliche Phantom spookgeraamte van wat ooit iets had moeten worden? War das Geld auf einmal alle? Wordt dat ooit nog een keer afgebouwd? Oder hat man absichtlich ein Spukschloss gewollt? En de PKW's die er staan? Zo te zien rijden die niet meer en staan ze daar ook al jaren alleen maar te verroesten. De onderste helft van de auto's is al niet meer te zien, zo hoch wächst schon das Unkraud. Hoe is het met lekkage van Öl? An beiden Seiten der Grenze sind wir sehr achtsam auf het milieu / Umwelt!
Aan de voorzijde van das Gebäude heet het Sporkerstrasse. Daar was in den fünfziger und sechziger Jahre een mogelijkheid voor het (laten) slachten van Kühe und Schweine. Dit kleine slachthuisje was kein langes Leben beschoren. Jammer om te zien dat het so lange dauern muss bis… ja bis was?? Auf jeden Fall bis etwas geschieht. Maar ja, wat en wanneer? Het is voorstelbaar dat je wacht op bouwvakkers, Fachleute, Bank, mooi weer, der Zug of zin om weer iets te doen. Maar dit gaat toch wel heel lang duren. Een minpunt voor onze dorpsgemeenschap! Idee: als niks lukt maak je er zo weer een slachthuis van!

Hol ow goed!
H. Eurneman