Thema-avond 'Intimiteit na prostaatkanker' in Inloophuis

DOETINCHEM – Seksuoloog mevrouw Wil Berghuis praat op donderdag 3 oktober van 19.00 tot 21.00 uur over het thema: 'Intimiteit en seksualiteit na prostaatkanker'. De thema-avond wordt gehouden in het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2. De toegang is gratis. In verband met de ruimte is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via activiteiten@inloophuisoudeijssel.nl of telefonisch op dinsdag, woensdag of donderdag: 0314-646024.

"Het onderwerp intimiteit en seksualiteit na prostaatkanker is een lastig bespreekbaar onderwerp", zegt Wil Berghuis. "Er wordt niet veel over gepraat, terwijl daar juist wel behoefte aan is. Het is taboedoorbrekend om erover te praten."
Wil legt uit dat de impact van prostaatkanker groot is. "Alles verandert. Allereerst moet natuurlijk de kanker bestreden worden, maar als dat op orde is, dan komen de vragen. Hoe nu verder? Hoe gaan we hiermee om? Veelal proberen mensen in eerste instantie zelf een antwoord te vinden, maar vaak hebben ze een duwtje nodig. Ik pleit er daarom voor dat mensen dit onderwerp bespreekbaar maken bij de uroloog en bij de verpleegkundige."
Wil Berghuis is als seksuoloog inmiddels zo'n twaalf jaar betrokken bij de afdeling urologie van het Slingeland Ziekenhuis. "Als mensen vastlopen op het gebied van intimiteit en seksualiteit, dan kunnen ze contact opnemen met een seksuoloog. Samen maken we de problematiek bespreekbaar. En echt, er samen over praten, helpt."

Wil Berghuis heeft ruime ervaring in het geven van lezingen voor mensen met prostaatkanker en hun partners. "Wat ik vooral wil meegeven is: stel je vragen! Ga achter informatie aan. Het probleem lost zich niet vanzelf op. En zo'n thema-avond kan een eerste stap zijn om samen verder te komen. Er is voldoende informatiemateriaal en daarnaast kan praten met lotgenoten natuurlijk ook belangrijk zijn."