Tygo met zijn duiven. Foto; Frank Vinkenvleugel
Tygo met zijn duiven. Foto; Frank Vinkenvleugel Foto:

Tygo Nijland (12): dol op zijn doffers en duivinnen

Tygo is het jongste lid van duivenvereniging De Grensbode

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Tygo Nijland is twaalf jaar jong en het jongste lid van Postduivenvereniging 'De Grensbode' in Dinxperlo. Hij is daar meer dan welkom, aangezien ook bij De Grensbode, net als bij alle duivenverenigingen in Nederland, de vergrijzing toeslaat. De Grensbode doet erg z'n best om dit enthousiaste jonge lid de ins & outs te leren van het 'duivenmelken'. Tygo woont met zijn ouders en broer aan de Vriezenkamp maar er is geen duivenhok te bekennen achter hun huis. Tygo's duiven zitten hartstikke fijn bij zijn opa in de achtertuin die daar meer dan genoeg ruimte heeft voor de grote hobby van zijn kleinzoon.

'Ik mocht er twaalf van opa'
Terwijl Tygo begint te vertellen over zijn hobby, staat er voortdurend een grote lach op zijn gezicht, Hij raakt niet uitverteld. "Ik had een duivenhok met duiven bij iemand in de Nieuwstraat bekeken en dacht, dat wil ik ook. Ik ben gelijk naar mijn opa gegaan omdat die een paar oude hokken achter in de tuin had staan. Opa zei dat hij er eerst goed over na wilde denken. Maar twee weken later zaten er postduiven in de hokken", glundert Tygo. "Ik mocht er ongeveer twaalf aanschaffen en inmiddels heb ik er dertig. Opa had vroeger zelf ook duiven en zei dat hij trots op mij was dat ik de duiven zelf helemaal verzorg." Dat vindt Tygo's moeder die blij is dat zoonlief een hobby heeft waar hij zo fanatiek mee bezig is. Wendy: "Het is 'duiven voor en duiven na' bij hem. Hij lijkt een ander kind sinds hij duiven houden als hobby heeft. Hij staat er mee op en gaat er mee naar bed. Soms rijd ik met hem mee om de duiven ergens los te laten, en dan roept ie "kom op mam, geef gas, snel terug', want vaak zijn de duiven nog eerder terug dan wij. Soms proberen we hem een beetje te remmen omdat het dan de hele dag niets anders dan duiven is maar het doet ons goed om te zien dat hij er plezier in heeft."

'Geld zien stoeven'
Een oud gezegde luidt 'Met kniens en doeven, köj t geld zien stoeven' en dat ondervindt Tygo momenteel zelf ook. Duiven houden is best een prijzige hobby voor de tiener. Goed voer kost geld, een hok kost geld, lid worden van een vereniging kost geld, en ook een duivenklok kost geld. Tygo: "Ik betaal het voer van mijn zakgeld en ook het hok dat ik samen met opa in elkaar heb gezet, heb ik zelf bij elkaar gespaard. Heel soms zijn er wel eens kinderen die er om lachen om mijn hobby, maar daar trek ik me niks van aan." Moeder Wendy: "Ik heb liever dat hij deze hobby heeft dan dat hij onzin op straat uit haalt."

Het houden van duiven brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee omdat je toch de zorg voor levende wezens op je neemt. En dat doet deze jonge duivenmelker erg goed. Hij maakt de hokken schoon, zoals een echte duivenmelker betaamt in een stofjas, voert de dieren op tijd, zorgt dat ze buiten kunnen vliegen én zorgt dat ze op tijd weer binnen komen. Hij rammelt met een blikje voer en in een mum van tijd zitten alle duifjes weer in het hok. Als hij binnenkort zijn duiven mee mag laten gaan met een vlucht, dan moet hij het eerst nog met een 'juniorklok' doen, zoals hij dat zelf zegt, omdat een elektronische klok nog wel prijzig is. Gelukkig vindt zijn opa het ook mooi om duiven te houden, dus hij helpt zijn kleinzoon waar nodig. "Soms is een duif erg ziek en dan kan ik hem niet zien lijden, dan helpt mijn opa een handje, want ik kan niet een dier doodmaken, dat vindt ik niet fijn", zegt Tygo.

Hij straalt handigheid uit in de omgang met de duiven, bijvoorbeeld in de manier waarop hij de duiven op een speciale manier oppakt. De duiven vinden het ook helemaal niet vervelend om door Tygo te worden vastgehouden. Hij doet dat voorzichtig maar wel behendig. De jonge duivenmelker heeft al heel wat kennis opgedaan over zijn doffers en duivinnen. Mocht iemand een duif vinden en niet weten waar hij er mee naar toe moet, kan het dier gerust naar Tygo brengen. Die zal er alles aan doen om de duif weer bij de eigenaar terug te krijgen, en anders probeert hij de eigendomsbewijzen te krijgen zodat hij er verder voor kan zorgen.

Goede begeleiding
Postduivenvereniging De Grensbode is opgericht in 1935 en heeft leden waarvan sommigen de tachtig al gepasseerd zijn. Henk Diersen is penningmeester van De Gensbode. Hij hoopt dat Tygo binnen de verenging een goeie start kan maken. Diersen: "Daarom gaan we hem ook zo goed mogelijk begeleiden en ondersteunen. Hij is nog erg jong en als je hem laat 'zwemmen' zijn we hem zo weer kwijt. Eén van de leden is als begeleider aangewezen die hem als het ware op sleeptouw neemt en Tygo op weg helpt in de wereld van de duivenmelkers. Tygo is erg gedreven, leergierig en zeer enthousiast en we vinden het mooi om een jonge aanwinst te hebben. Maar hij moet ook weten dat school en huiswerk ook erg belangrijk zijn en hij moet zorgen dat niet al zijn tijd alleen in duiven gaat zitten. We proberen of we daar enige balans in kunnen aanbrengen zodat hij met plezier bij de vereniging kan meedraaien."

We houden in het nieuwe wedvluchtenseizoen voor duiven, dat van eind maart tot eind september loopt, de uitslagen in de gaten. Wie weet hoe snel Tygo in de prijzen valt!