Aanvragen voor bijdrage Naoberfonds lopen terug

AALTEN – In 2014 stelde de gemeenteraad het Naoberfonds in. Met dit fonds konden activiteiten en projecten, die bijdragen aan de leefbaarheid van wijken en buurten, eenmalig worden gesubsidieerd met een bedrag van maximaal 5000 euro. Hiervoor werd een budget ter beschikking gesteld van 275.000 euro. In de eerste twee jaren werd regelmatig een beroep gedaan op het Naoberfonds. De gemeenteraad besloot daarna om elk jaar 80.000 euro aan het fonds toe te voegen. Na vier jaar kan worden geconstateerd dat de aanvragen teruglopen en dat van het startbudget nog slechts ongeveer 138.000 euro is uitgegeven. Samen met de gemeenteraad en maatschappelijke organisaties, zoals de Sociale Raad zal nu bekeken worden of het fonds een andere invulling moet krijgen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Beter onder de aandacht
In het eerste jaar werden zestien initiatieven beloond met ruim 62.000 euro. In de jaren erna namen de aanvragen af en werd er per jaar steeds minder geld aan het Naoberfonds onttrokken. Het toevoegen van de 80.000 per jaar is daarom nooit nodig geweest. Met huidige tempo van de aanvragen is er nog voor enkele jaren financiële ruimte voor nieuwe initiatieven. De reden dat er minder gebruik gemaakt wordt van het Naoberfonds dan verwacht kan onbekendheid zijn. Hoewel er door de gemeente en ook in de media regelmatig attent op het bestaan ervan is gemaakt, kan het zijn dat nog niet alle inwoners van de mogelijkheden op de hoogte zijn. In de raadsmededeling over het fonds wordt daarom gesuggereerd "een actieve campagne" te starten om "de mogelijkheden van het Naoberfonds beter onder de aandacht van de inwoners te brengen".

Criteria verruimen
Een beperking van het fonds is dat er voor elk initiatief slechts eenmalig geld kan worden aangevraagd. Voorwaarde was echter wel dat de activiteit een structureel karakter moest hebben, al werd er alleen subsidie gegeven om het project op te starten. Met het Naoberfonds werden geen verzoeken die betrekking hadden op investering en exploitatie gefinancierd. In de raadsmededeling wordt daarom voorgesteld om te bekijken of de criteria voor de toekenning verruimd kunnen worden. Daarnaast zijn er ook andere subsidiemogelijkheden bij de gemeente. Misschien zouden die regelingen beter op elkaar afgestemd moeten worden. Ook kan integratie van subsidieregelingen overwogen worden. Met een bijdrage uit het Naoberfonds werden de afgelopen jaren activiteiten gehonoreerd als de aanschaf van een golfkar in Dinxperlo om ouderen te vervoeren, een nieuw speeltoestel in een speeltuin, een Calisthenicspark, een gezamenlijke moestuin in IJzerlo, de eerste activiteiten in de Koppelkerk en het openluchttheater in Barlo.