Aalten zet in op meer windmolens. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Aalten zet in op meer windmolens. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Inzetten op meer windmolens in de gemeente Aalten

Plan van aanpak duurzaamheid door B en W vastgesteld

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Acht Achterhoekse gemeenten spraken in 2008 af dat ze in 2030 energieneutraal willen zijn. Dat betekent dat alle benodigde energie voor de bebouwde omgeving dan duurzaam opgewekt moet zijn. Tegelijkertijd werd ingezet op de besparing van energie. Uit het deze week door Burgemeester en wethouders vastgestelde Plan van aanpak Duurzaamheid blijkt dat de gemeente Aalten het vergeleken met de andere Achterhoekse gemeenten goed doet. Dat is vooral te danken aan de acht windmolens van Hagenwind. Het is echter nog niet genoeg. Daarom wordt in het plan voorgesteld het aantal windmolens te vergroten.

Windmolens

Hagenwind:

'Mazzel dat ze

er staan'

"We hebben mazzel dat ze er staan", zegt wethouder Martin Veldhuizen over de bestaande windmolens. Het zijn acht molens met een ashoogte van honderd meter hoog, die elk twee megawatt op kunnen wekken. Dat levert voldoende elektriciteit op voor 10.000 huishoudens. "Tegenwoordig zijn er hogere windmolens die drie megawatt per molen leveren", zegt de wethouder. "Het streven is om er 2030 dertien van te hebben." Veldhuizen verwacht dat Hagenwind in de toekomst de bestaande windmolens vervangt door hogere van drie megawatt. Windmolens gaan gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Die van Hagenwind staan er sinds 2008. De gemeente weet nog niet waar nieuwe windmolens komen te staan. In 2020 worden ruimtelijke uitgangspunten geformuleerd voor nieuwe windmolens en zonneparken. Mogelijk worden er daarbij ook voorkeursgebieden aangegeven.

Draagvlak voor windmolens redelijk groot
Hoewel het even duurde voordat de windmolens van Hagenwind geplaatst konden worden, was er geen sprake van groot verzet tegen de molens. Ook nu zijn er geen klachten over de bestaande molens. Dat is opmerkelijk, omdat in andere Achterhoekse gemeenten veel verzet is tegen de molens. Donderdag 31 oktober besloot de gemeenteraad van Bronckhorst nog om de bouw van windmolens voorlopig uit te stellen. Al eerder gebeurde dit in de gemeente Winterswijk. Blijkbaar is het in Aalten anders. Veldhuizen verwijst naar een enquête, die door 683 inwoners is ingevuld. De resultaten kunnen daarom als representatief worden beschouwd. Een meerderheid van de geënquêteerden heeft een voorkeur voor zonne-energie op daken en zonneparken boven windmolens. Daar heeft maar 36% van de ondervraagden een voorkeur voor. Als er echter minimale afstanden tot woningen worden aangehouden en omwonenden kunnen meeprofiteren van de opbrengst, is 66% voor de plaatsing van windmolens.

Duurzame opwekking én energiebesparing
De meest recente cijfers over duurzame energieopwekking zijn nog niet binnen, maar de wethouder verwacht dat die gunstiger zijn. "Het zonnepark de Rietstap in Dinxperlo is deze week geopend. Er zijn de laatste jaren veel zonnepanelen op daken van bedrijven en boerderijen geplaatst."

Veldhuizen weet dat er nog meer plannen zijn op het bedrijventerrein Het Broek, zoals op de daken van de gemeentewerf. Voor 2030 denkt de gemeente aan elf hectare zonnepanelen op daken en aan 26 grondgebonden zonneparken van in totaal 30 hectare. Naast zon en wind zet de gemeente bescheiden in op biogas. Er zouden drie kleinschalige mestvergisters kunnen komen. De opwekking van duurzame energie is een van de onderdelen van het plan van aanpak duurzaamheid.

Energie besparen is minstens zo belangrijk en daarom is er veel aandacht voor de verduurzaming van woningen. In de laatste gemeenteraadsvergadering werd al de nieuwe regeling voor duurzaamheidsleningen vastgesteld. Met het beschikbare bedrag kunnen 50 leningen per jaar verstrekt worden. "Maar als er meer budget nodig, zijn wij bereid dat beschikbaar te stellen." De gemeente gaat nog bekijken hoe bewoners geholpen kunnen worden, die vanwege hun financiële situatie niet in aanmerking komen voor een lening. "Landelijk wordt bekeken of er een lening, die niet aan de eigenaar maar aan de woning is gebonden, mogelijk is. We wachten het resultaat daarvan af", zegt Veldhuizen. Ook zijn er leningen beschikbaar onder voordelige condities voor maatschappelijke organisaties en energiecoöperaties.

'Overtuigd dat er meer moet gebeuren'
Het heeft wel even geduurd, voordat het plan van aanpak er was. "Inderdaad", reageert Martin Veldhuizen, "maar we hebben zorgvuldig bekeken wat er wel en niet in moet. Ook hebben we veel zaken benoemd, die nog verder uitgewerkt moeten worden. Het gaat niet alleen meer over energie, maar ook over duurzame inkoop, afvalverwerking, mobiliteit, klimaatadaptatie en circulaire economie."

Het duurde ook langer omdat de gemeente wilde wachten op de Regionale Energiestrategie van de Regio Achterhoek, maar die komt pas later. Voor Veldhuizen, die jarenlang als VVD-raadslid voor economische ontwikkelingen pleitte zijn het niet de meest voor de hand liggende onderwerpen. "Tot twee jaar geleden keek ik er iets anders tegen aan, maar de warme en droge zomers van 2018 en 2019 hebben mij ervan overtuigd dat er meer moet gebeuren."

Dat geldt niet alleen voor hem. Hij ziet dat het bedrijfsleven veel bezig is met duurzaamheid. "Bij de bedrijfsbezoeken van ons college wordt dit altijd besproken", zegt de wethouder. "Ik constateer dat de bedrijven veel verder zijn dan wij denken." Veldhuizen noemt het Plan van aanpak duurzaamheid een dynamische nota. "Het is een ingewikkelde nota, die niet zalig makend is. Elk jaar zal die worden geactualiseerd. We brengen in beeld waar we zijn, waar we naar toe willen en wat we daarvoor gaan doen. Daarbij verliezen we de realiteit niet uit het oog. Haalbaar en betaalbaar is het uitgangspunt."