Otto Pankok - Der Kampf - 1960. Foto: PR
Otto Pankok - Der Kampf - 1960. Foto: PR Foto:

Expositie van Otto Pankok in
GrenzBlickAtelier

SUDERWICK - Het GrenzBlickAtelier is er trots op: een deel van de bijzondere werken van Otto Pankok (1893–1966) komt in bruikleen van het Pankok Museum in Hünxe naar de galerie. Het ps-raum (de expositieruimte van het GrenzBlickAtelier) is een voormalige stal, dus het ligt voor de hand daar Pankok's houtsneden van dieren samen te brengen, waarin het dier liefdevol en vaak met humor een eerbetoon gebracht wordt als medeschepsel van de mens. Te zien zijn hanen van allerlei pluimage, koeien, paarden, vogels, honden en katten. Ook de huismuis is niet vergeten.

Pankok geldt als een van de radicale en belangrijke expressieve realisten van de 20ste eeuw, wiens vroege werk zelfs aan van Gogh's ongepolijste uitdrukkingskracht herinnert. Om zijn onderwerp recht te doen weigert Pankok al vroeg zijn werk aan de schoonheidseisen der tijd aan te passen. Ook laat hij al snel de kleur weg uit zijn werken. Academisch onderwijs is aan hem niet besteed. Tot tweemaal toe doet hij een poging een opleiding aan een kunstacademie te volgen maar hij breekt deze pogingen af om als autodidact verder te gaan.
Otto Pankok: "Het was de 4de dimensie, iets onuitsprekelijks, dat mij dwong om het beroep van kunstschilder te kiezen. Dat is ook, waar je je hele leven naar op zoek bent en waarom je goede en mooie schilderkunst moet afwijzen, hoewel je er zelf gebruik van maakt. (...)
In zijn werk zoekt hij naar het waarachtige leven. Hij werkt teruggetrokken en concentreert zich vooral op motieven uit de natuur, die hem van kinds af vertrouwd waren. Daarnaast zoekt hij de mens zoals hij is, een naamloos schepsel gebonden aan zijn lot. Later komt zijn werk meer en meer onder invloed van de sociale en politieke wederwaardigheden van zijn tijd. In honderden houtskooltekeningen en houtsneden brengt hij een ontluisterende hommage aan Sinti en Roma. In visionaire beelden klaagt hij het lot der Joden in de Tweede Wereldoorlog aan.
Otto Pankok werd op 6 juni 1893 in Saarn bij Mülheim/Ruhr geboren. Op 20 oktober 1966 overleed de kunstenaar in Wesel. Nadat hij in 1958 was gestopt met lesgeven in Düsseldorf, kocht hij het landgoed 'Haus Esselt', waar hij met zijn vrouw Hulda en dochter Eva tot zijn dood leefde. Na zijn dood richtten Hulda en Eva Pankok er het Otto Pankok Museum & Archief in. Tot kort voor haar dood heeft dochter Eva daar de nalatenschap van haar vader beheerd. De Otto Pankok Stichting en het Otto Pankok Gesellschaft hebben haar daarbij altijd ondersteund en zetten haar inspanningen nu voort.
De tentoonstelling wordt op zondag 1 december om 15.00 uur geopend. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de vernissage. Daarna is de tentoonstelling geopend op zaterdag 7 en zondag 8 december, zaterdag 14 en zondag 15 december en zaterdag 11 en zondag 12 januari, op al deze dagen van 14 tot 17 uur. Verder op afspraak of tijdens evenementen tot 16 februari 2020. De galerie bevindt zich achter op het erf van de boerderij aan Hahnenpatt 2 (Ecke Lange Fohre) in Suderwick.


www.grenz-blick.eu

www.pankok-museum-esselt.de

Otto Pankok - Kühe und Wolken - 1957. Foto: PR